Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 14. 6. 2016.

Nužno je nastaviti reformu pravosuđa u Ukrajini

Delegacija EP-a za odnose s Ukrajinom i Odbora za pravna pitanja EP-a organizirali su javnu raspravu na temu reforme pravosuđa u Ukrajini. Predsjednik Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine Andrej Plenković i predsjednik Odbora za pravna pitanja Pavel Svoboda u zajedničkom priopćenju medijima istaknuli su da je izgradnja neovisnog i učinkovitog pravosuđa prioritet za modernizaciju Ukrajine.

Raspravljalo se o reformama ustava, pravosuđa i državnog odvjetništva u Ukrajini, a u javnoj raspravi sudjelovali su povjerenica EK za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova, ukrajinski ministar pravosuđa Pavlo Petrenko, potpredsjednica Vrhovne Rade Oksana Syroid, glavni državni odvjetnik Yuriy Lutsenko te veleposlanik EU u Ukrajini Jan Tombinski.

Predsjednik Parlamentarnog Odbora za pridruživanje EU-a i Ukrajine Andrej Plenković i predsjednik Odbora za pravna pitanja Pavel Svoboda u priopćenju za medije izjavili su:

Današnja rasprava dolazi u dobrom trenutku, budući da je postignut veliki napredak u provedbi reforme pravosuđa u posljednjih nekoliko tjedana u Ukrajini. Ustavni amandmani koji su usvojeni 2. lipnja 2016. uzeli su obzir većinu preporuka Venecijanske komisije Vijeća Europe. Ujedno je u ovoj godini usvojen velik broj zakona koji su usmjereni na jačanje vladavine prava i funkcioniranja pravosuđa, a iznimno je važan i zakon o statusu sudaca koji je prihvaćen ranije ovog mjeseca.

Potaknuli smo ukrajinske dužnosnike da nastave s dinamikom provedbe reformi, s obzirom na preostale nedostatke u pravosudnom sustavu. Izgradnja neovisnog, odgovornog i učinkovitog pravosuđa ključna je u procesu modernizacije zemlje i konsolidacije demokratskog poretka temeljenog na vladavini prava, sukladno preuzetim obvezama u okviru Sporazuma o pridruživanju EU-a i Ukrajine. Reforma pravosuđa bitna je i za bolje privlačenje stranih investicija, a samim time i za ukrajinsko gospodarstvo.

Očekivanja ukrajinskog društva glede reforme pravosuđa su velika te ona zaslužuje našu punu pažnju i potporu. Snažno podupiremo daljnju financijsku i tehničku pomoć EU-a Ukrajini u reformi pravosuđa, poglavito u procesu angažiranja sudaca u tek uspostavljenim sudovima, kao i u svrhu reforme pravničkog obrazovanja. Sva dostupna sredstva i mehanizmi EU trebaju biti iskorišteni, osobito kroz Savjetodavnu misiju EU za Ukrajinu (EUAM).

Izjava u cijelosti