Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 11. 2016.

Članstvom u Vijeću Europe Hrvatska gradi budućnost europskog kontinenta

Premijer Plenković sudjelovao je na Okruglom stolu Prvih 20 godina članstva Republike Hrvatske u Vijeću Europe, 1996.-2016. koji su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Europski pokret Hrvatska i Diplomatska akademija

U svom izlaganju predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da Vijeće Europe već više od šest desetljeća postoji kao stožerna europska institucija i opće mjerilo za poštivanje najviših postavljenih demokratskih vrijednosti. „Na taj način, djelovanje Vijeća Europe postaje i svojevrsnim sinonimom za najviše demokratske standarde u Europi, napose u području poštivanja ljudskih prava, višestranačke demokracije i vladavine prava'', pojasnio je Plenković.

Plenković je naglasio kako je Hrvatska svojim članstvom u Vijeću Europe od 7. studenoga 1996. godine potvrdila istinsku privrženost svim važećim vrijednosnim paradigmama Vijeća Europe, svrstavši se uz bok drugih članica koje prepoznaju važnost promicanja svijesti o zajedničkom europskom kulturnom identitetu kroz najviše standarde zaštite ljudskih prava. „Nakon stjecanja međunarodnog priznanja pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana i očuvanja njene neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti u Domovinskom ratu, članstvo u Vijeću Europe, uz primanje u Ujedinjene narode i OESS, bilo je među prvim većim vanjskopolitičkim uspjesima“, podsjetio je Plenković.

Budući da je u procesu pristupanja Hrvatske Vijeću Europe sudjelovao kao mladi diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova, Plenković se s posebnim zadovoljstvom prisjetio dana kada je tadašnji ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić potpisao Statut Vijeća Europe te kada se hrvatska zastava zavijorila pred sjedištem Vijeća Europe u Strasbourgu.

Istaknuo je da je Hrvatska pridruživanjem zajednici država koje njeguju i promiču najviše standarde zaštite ljudskih prava proizašlih iz Europske konvencije o ljudskim pravima, postala zemlja u potpunosti predana demokratskim temeljima na kojima počiva suvremena Europa.

„Svjesni smo da je jedino demokratska Europa koja počiva na međusobnoj suradnji i otvorenom dijalogu ujedno stabilna i sigurna Europa. Stoga će Hrvatska nastaviti aktivno sudjelovati u svim aktivnostima Vijeća Europe'', poručio je Plenković.

Najavio je kako će posebnu pozornost posvetiti brizi o usuglašavanju hrvatskih propisa i djelovanja vlasti Konvenciji i praksi Europskog suda za ljudska prava. Ocijenio je kako Hrvatska, sudjelujući u zajedničkim naporima, temeljenim na zajedničkim vrijednostima, s ostalim članicama gradi vlastitu budućnost, kao i budućnost našeg europskog kontinenta.

„Koristim ovu priliku još jednom izraziti spremnost Vlade Republike Hrvatske da svojim angažmanom i dalje aktivno pridonosi svim naporima ove paneuropske organizacije, čija smo ponosna članica danas već punih 20 godina“, zaključio je Plenković.