Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Jeruzalem | 24. 1. 2017.

Posjet Memorijalnom centru za žrtve holokausta Yad Vashemu

Uz Yad Vashem, premijer Plenković posjetio je Povijesni muzej holokausta te položio vijenac u Dvorani sjećanja, a obišao je i audio-vizualni centar te Muzej djece žrtava holokausta Yad Leyeled

Predsjednik Vlade Plenković tom je prigodom upisao u Knjigu posjetitelja: „Izražavajući iskrenu sućut obiteljima žrtava i židovskom narodu u ime hrvatske Vlade, pridružujem se glasovima humanosti riječima: Nikad više!“

Plenković je u izjavi za medije naglasio da je posjet Memorijalnome centru Yad Vashem na njega ostavio snažan dojam te da iskreno suosjeća s dubokom patnjom i borbom za opstanak Židova tijekom holokausta.

„Duboko sam dirnut tragedijom i strahotama ovog najgoreg zločina protiv čovječnosti i genocida. Ovdje smo kako bismo sačuvali uspomenu na svaku od 6 milijuna žrtava za buduće naraštaje i jačali uključenost u promicanje vrijednosti međusobnog poštovanja, razumijevanja i tolerancije", poručio je Plenković.

Naglasio je da je njegova posvećenost borbi protiv svakog oblika mržnje, rasizma i negiranja Holokausta pojačana ovim dvodnevnim posjetom Izraelu i sjećanjem na više od stotinu hrvatskih pravednika. Na kraju posjeta premijer Plenković je na Gori sjećanja zasadio drvo u spomen na pravednike među narodima.