Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 2. 2017.

Hrvatska je pouzdan partner i zagovornik Bosne i Hercegovine

Predsjednik Vlade Plenković primio je posjet šefa Delegacije Europske unije i posebnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnara Wigemarka

Premijer Plenković i posebni predstavnik Wigemark razgovarali su o situaciji u Bosni i Hercegovini te o procesu približavanja BiH Europskoj uniji. Plenković je ponovio da Hrvatska snažno podupire suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te njezinu stabilnost i demokratsku funkcionalnost koja jamči ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda i svih građana susjedne zemlje.

Hrvatska je pouzdan partner i zagovornik Bosne i Hercegovine, istaknuo je Plenković. Potvrdio je spremnost Hrvatske da politički, tehnički i stručno pomogne BiH pri jačanju administrativnih kapaciteta u procesu europskih integracija. Zajednička sjednica dviju vlada koja se priprema mogla bi označiti razdoblje intenzivnije suradnje u tom pogledu.

Lars-Gunnar Wigemark također je naglasio važnu ulogu Hrvatske na europskome putu Bosne i Hercegovine te značaj svježih hrvatskih iskustava u tom procesu. Osobito važnima za političku budućnost BiH smatra izmjenu izbornoga zakona te nastavak gospodarskih i socijalnih reformi.

Razgovaralo se nadalje o prekograničnoj suradnji te o projektima za koje je odobreno sufinanciranje iz europskih fondova, posebno na području prometa, a provode se u suradnji s Hrvatskom.