Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sisak | 23. 1. 2017.

INA nam treba kao jaka kompanija radi energetske opskrbe zemlje

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo odlukama kojima će se poboljšati prometna povezanost Grada Siska i Županije, u ukupnom iznosu od 250 milijuna kuna

Uz prometnu povezanost, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je i doniranje triju nekretnina Županiji i Gradu Sisku: bivše vojarne, čime će se unaprijediti djelatnost visokoga obrazovanja, bivše upravne zgrade Željezare Sisak, gdje će se razvijati projekt Tehnološkog parka te zemljišta za izgradnju crkve Sv. Ivana i Pavla Sisačkoj biskupiji.

Izdvojio je i susret potpredsjednice Vlade Martine Dalić s poduzetnicima Sisačko-moslavačke županije na kojem se Vlada detaljno upoznala sa stanjem i gorućim problemima poduzetnika najavivši poduzimanja napora, osobito u privatnom sektoru i poduzetništvu, kojima će se omogućiti kvalitetniji razvoj Grada i Županije.

Plenković je naglasio svoju namjeru da, nakon sjednica Vlade u Vukovaru i Sisku, nastavi s ovom praksom slanja signala u duhu partnerstva i želje za zajedničkim radom na boljitku svih dijelova Hrvatsk i ravnomjernog regionalnog razvoja, koristeći na najbolji mogući način mogućnosti financijske perspektive Europske unije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sastanku s Upravom INA-e o otkupu MOL-ovih dionica, Plenković je potvrdio da se prije sjednice s užim krugom ministara u pratnji gradonačelnice i župana razgovaralo s predsjednikom Uprave INA-e, jednim članom uprave INA-e i direktorima Rafinerije te su se upoznali s trenutnim stanjem u Rafineriji, brojem zaposlenih, poslovnim planom i aktivnostima. Susreli su se i s predstavnicima Stožera za obranu Rafinerije.

"Nama je cilj da INA bude vertikalno integrirana kompanija, koja koristi i nalazišta i plina i nafte, ima dobro funkcionirajuće i modernizirane rafinerije, kvalitetnu maloprodajnu mrežu i na taj način zaokruži svoj doprinos energetskoj opskrbi i sigurnosti Republike Hrvatske", rekao je Plenković.

Kazao je kako se Vladin Savjet sastao prošloga tjedna i utvrdio niz kriterija koji se tiču procesa otkupa, kojim se neće generirati novi javni dug, a istovremeno će biti transparentan, realan i izvodljiv. Konzultirat ćemo sve potrebne nadležne institucije u Republici Hrvatskoj, prema tome, Savjet radi upravo ono što mu je bila zadaća od osnivanja", poručio je Plenković.

U svezi s arbitražom u Washingtonu u sporu s mađarskim MOL-om oko plinskog biznisa, Plenković je kazao da se proces nastavlja normalnim putem i u skladu s informacijama pravnih zastupnika, on protječe na onaj način kako je to i trebalo biti, s odgovarajućim iskazima svjedoka.

Glede cijene struje, Plenković je rekao da je nakon porezne reforme i smanjenja stope PDV-a na 13 posto došlo do smanjenja cijena struje.

"Riječ je o naknadi za obnovljive izvore energije. Moguće je da to smanjenje bude nešto manje s obzirom na obveze koje su postojale od prethodne Vlade'', pojasnio je Plenković.

Upitan o povećanju cijene plina, Plenković je odgovorio kako nadležno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike razgovara sa svim ključnim institucijama te da će Vlada učiniti maksimalan napor da ne dođe do povećanja cijene za građane i potrošače. Naglasio je da je politički cilj Vlade da bilo kakve promjene na tržištu ne osjete građani.