Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 1. 3. 2017.

Ostajemo privrženi europskom projektu, treba osjetiti koristi od EU-a

Premijer Plenković komentirao je ključne naglaske Bijele knjige o budućnosti Europe: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025. koju je predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Odgovarajući na pitanje o nacrtu budućnosti EU-a koji je u Europskom parlamentu predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, premijer Plenković naglasio je kako se radi o svojevrsnoj podlozi koju je Europska komisija pripremila kako bi se na razini država članica, prije svega Europskog vijeća, predvidjeli realni scenariji koji predstoje Europskoj uniji.

"Po meni je dokument očekivan. On zaziva nekoliko opcija – da nastavimo kao što je bilo dosada, da prijeđemo na smireniji tempo, da pokušamo biti učinkovitiji s instrumentima koji su nam na raspolaganju ili da pokažemo veći entuzijazam", pojasnio je Plenković.

Naglasivši kako je Hrvatska privržena europskom projektu i zajedničkim temeljnim vrijednostima, Plenković je ključnim ocijenio jačanje demokratskog legitimiteta europskih institucija te sprječavanje demagogije i populizma. Poručio je kako je važno da građani osjete konkretne koristi i od europskih politika i proračuna, osobito u Hrvatskoj kao novoj članici.

"I na kraju, bitno je da Unija, nažalost bez Ujedinjene Kraljevine, i dalje ima profiliranu globalnu ulogu i u gospodarskom, političkom i sigurnosnom smislu te pridonosi djelovanju međunarodnih organizacija koje upravljaju svjetskim procesima", zaključio je Plenković.