Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 3. 2017.

S Manfredom Weberom o ključnim temama za budućnost Europe

Premijer Plenković primio je Manfreda Webera, predsjednika Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu, koji je trenutno u obilasku država članica EU-a uoči sastanka Europskog vijeća u Rimu

Na sastanku u Banskim dvorima predsjednik Vlade Plenković izvijestio je njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu Webera o ključnim postignućima hrvatske Vlade, osobito glede uspostave političke stabilnosti u zemlji, nastavka gospodarskog rasta i stvaranja kvalitetnijeg poslovnog ozračja, kao i o drugim reformskim i zakonodavnim aktivnostima.

Nakon sastanka u Klubu zastupnika HDZ-a, na kojemu su predsjednik Vlade Plenković i zastupnik Weber raspravljali o izazovima pred Europskom unijom te o važnosti jačanja političkih stranaka matice u Europi, Plenković i Weber dali su izjavu medijima.

Premijer Plenković istaknuo je da je s dojučerašnjim kolegom iz Europskoga parlamenta i prijateljem Weberom razmatrao scenarije iz Bijele knjige koju je predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Naglasio je da su razmatrali ključne teme za budućnost Europe, posebno one u vezi s demokratskim legitimitetom, gospodarskim i socijalnim pitanjima, globalnom ulogom Europske unije te s pravnom sigurnošću i širim sigurnosnim izazovima s kojima se Unija suočava.

Njemački zastupnik Weber izrazio je zadovoljstvo svojim boravkom u Hrvatskoj i mogućnostima uvida u aktualno stanje i perspektive zemlje. Kazao je kako očekuje da na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu za predsjednika Vijeća bude ponovno izabran aktualni predsjednik Donald Tusk. Pojasnio je da su trenutno dvije glavne teme na dnevnom redu EU-a.

„Jedna su migracije. Europska pučka stranka želi nadzor granice i zadaća nam je zaustaviti ilegalne migracije. Druga je tema gospodarstvo. Moramo stvoriti rast i zato trebamo nove trgovinske odnose s međunarodnim partnerima te poduzimamo daljnje napore za jačanje zajedničkog tržišta Europske unije. EPP je najveća skupina i pokretačka snaga u Europskom parlamentu i možete računati s tim da će se nacionalni interesi Hrvatske razvijati na europskoj razini“, poručio je Weber.

Novinare je zanimao komentar predsjednika Vlade Plenkovića na prigovore iz opozicije koji su mu upućeni zbog današnje konferencije za medije, na kojoj je sudjelovao i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan.

Predsjednik Vlade ocijenio je smiješnima kritike predsjednika SDP-a Davora Bernardića te pojedinih političkih aktera.

„Imamo ozbiljan problem uočen na temelju istrage, koju sam naložio kao predsjednik Vlade, u funkcioniranju dijela službi Vlade. Ako je riječ o opravdanoj sumnji da je bilo nezakonitosti i nepravilnosti, onda je moja dužnost kao predsjednika Vlade da o tako krupnoj političkoj stvari pokrenem dijalog s glavnim državnim odvjetnikom. Njegova je zadaća da se po službenoj dužnosti bavi ovakvim temama i zbog toga je on danas bio na sastanku. To je dobro, a ne loše, prema tome, ako oporba baš nikada nema ništa korisnoga i dobroga za reći, mogli su radije takve komentare i prešutjeti“, odgovorio je Plenković.