Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 3. 2017.

Želimo da se nezakonitosti koje su trajale godinama što prije istraže

Otvarajući 25. sjednicu Vlade, premijerPlenković čestitao je Međunarodni dan žena te se osvrnuo na aferu s dnevnicama

Naglasivši koliko je važno raditi na stvarnoj, a ne samo formalnoj ravnopravnosti žena i muškaraca u hrvatskome društvu, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se treba boriti protiv diskriminacije na temelju spola ili majčinstva, osobito na tržištu rada.

„Moramo učiniti maksimalne napore kako bismo suzbili, prevenirali i kaznili nasilje nad ženama“, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na aferu u vezi s dnevnicama i putnim nalozima. Podsjetio je na to da je prije nekoliko tjedana rekao da će Državno odvjetništvo očito imati mnogo posla, dodavši da je sada očito da će posla u vezi s tim slučajem nažalost biti više nego što se moglo pretpostaviti.

„Želimo kao Vlada prije svega ukazati na sve nepravilnosti i nezakonitosti, da nadležna tijela u cijelosti istraže sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su očito trajale godinama te da se odgovorni privedu pravdi“, kazao je Plenković.

Poručivši da svatko tko poznaje hrvatski pravni sustav te zadaće Vlade i Državnog odvjetništva može zaključiti da nema baš ničega spornog, a kamoli protuustavnog u konferenciji za medije s glavnim državnim odvjetnikom.

„To su politikantski komentari onih koji zaboravljaju da članak 4. Ustava izričito govori da načelo diobe vlasti uključuje i oblike međusobne suradnje“, istaknuo je.

Dodao je da Vlada surađuje s Državnim odvjetništvom kao institucijom i u pogledu pitanja koja se tiču međunarodne pravne pomoći, zatim onih koja se tiču suradnje s drugim državama u procesuiranju ratnih zločina, suradnji oko arbitražnog procesa.

„Prema tome, odbacujem sve insinuacije o ikakvom utjecaju Vlade na rad glavnoga državnog odvjetnika ili Državnog odvjetništva općenito. Podcrtavam, ne upuštajući se u konačnu ocjenu odgovornosti ikoga upletenog u ovu aferu, da ćemo sa svoje strane pomoći da se činjenice utvrde i da istražitelji mogu kvalitetno obaviti svoj posao'', rekao je Plenković.

Podsjetio je na to da je prije nekoliko dana u primjenu pušten „One Stop Shop“ projekt kao dio zajedničkog informacijskog sustava elektroničkog podnošenja zahtjeva i izdavanja katastarskih podataka. Ocijenio je da se radi o još jednom važnom koraku naprijed prema pravnoj sigurnosti i bržem dobivanju informacija vrlo jednostavnim sustavom e-Građani, za svega 20 kuna.

Čestitao je Ministarstvu turizma na nizu vrijednih projekata koji se financiraju i iz državnoga proračuna i europskim sredstvima, a omogućit će veći broj zaposlenih, kvalitetnije objekte i investicije. Ističući da je turizam grana koja ima značajan udio u BDP-u, kazao je da će ovi projekti pridonijeti i razvoju kontinentalnog turizma, koji nije isključivo vezan za ljetnu sezonu. Izrazio je i zadovoljstvo jučer održanom prvom sjednicom Nacionalnog koordinacijskog odbora koji provodi prioritetne aktivnosti glede bolje apsorpcije sredstava iz fondova.  

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je Prijedlog zakona o procjeni učinaka propisa.

„Vidjeli smo u proteklih nekoliko godina koliko nam je bitna procjena učinka propisa i koliko kvalitetno ta procedura može pridonijeti boljem zakonodavstvu“, napomenuo je Plenković.

Naglasio je da je u sada važećem Zakonu postupak vezan uz nacrt prijedloga iskaza trajao najmanje 45 dana, a daljnji postupak vezan uz izradu prijedloga iskaza i nacrta prijedloga zakona dodatnih 15 - 30 dana.

''Sada je korak izrade nacrta prijedloga iskaza izostavljen, a cjelokupni postupak procjene učinaka propisa moguće je dovršiti u 30 dana. Predloženim zakonom obuhvaćeni su izravni gospodarski, socijalni učinci, učinci na rad i tržište rada, na zaštitu okoliša, na zaštitu ljudskih prava te na procjenu učinaka na tržišno natjecanje'', pojasnio je Plenković.

Dodao je da se uvodi i obveza naknadne provedbe procjene učinaka propisa u slučajevima kada je nacrt prijedloga zakona izuzet od provedbe procjene učinaka propisa jer se donosi radi zaštite interesa Republike Hrvatske, žurnog otklanjanja prijeteće opasnosti od nastanka štete ili zaštite osobitog gospodarskog odnosno socijalnog interesa, uz detaljno navođenje razloga. Naveo da je da u takvim, iznimnim slučajevima postoji obveza provođenja procjene učinaka propisa u roku do dvije godine od stupanja na snagu zakona.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Savjetom će predsjedati predsjednik Vlade Andrej Plenković, a zamjenica predsjednika Savjeta bit će ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.