Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 9. 3. 2017.

Poruka ohrabrenja i potpore državama jugoistoka Europe

Premijer Plenković sudjeluje na sastanku Europskog vijeća posvećenom budućnosti Europske unije te pripremama za 60. obljetnicu Rimskih ugovora

Uoči sastanka Europskog vijeća premijer Plenković sudjelovao je na summitu Europske pučke stranke, na kojemu se okupljaju šefovi država i vlada te predsjednici stranaka članica EPP-a te se pripremaju za zasjedanje Europskog vijeća. Domaćin summita je predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, a na sastanku na vrhu EPP-a sudjelovali su, uz premijera Plenkovića, i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, njemačka savezna kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, i predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber.

Na sastanku Europskog vijeća predviđena je rasprava o zapošljavanju, gospodarskom rastu i konkurentnosti, a naglasak će biti na dovršetku jedinstvenog tržišta, trgovini i Europskom semestru. Razgovarat će se o vanjskoj sigurnosti i obrani te migracijama u smislu provedbe Deklaracije s Malte. Tijekom radne večere, čelnici EU-a razgovorat će o stanju na jugoistoku Europe.

Predsjednik Plenković kazao je da je na sastanku EPP-a donesena odluka o potpori Donaldu Tusku, aktualnom predsjedniku koji želi još jedan mandat te se nada da će se danas postići konsenzus iza kojeg će stati i Poljska.

Iskazao je zadovoljstvo time što će se nakon dugog niza godina u zaključcima Europskog vijeća ponovno naći riječi ohrabrenja i potpore državama jugoistoka Europe na putu prema EU-u.

"Za Hrvatsku je posebno važno da se proširenje nastavi. Mi smo najmlađa članica, koja je zadnja ušla u EU. Tu imamo najsvježije iskustvo, pomažemo svim susjedima u ispunjavanju kriterija, vjerujemo da je ovakva poruka dobra", poručio je Plenković.

Dodao je da će se razgovarati o stanju u pojedinim državama u kojima ima određene napetosti poput Makedonije te o BiH. Istaknuo je kako važno da se pošalje poruku da je EU prisutna, da brine o tim zemljama i na taj način markira prostor i smjer njihovog daljnjeg razvoja. Kazao je da se zauzima da se i dalje koristi riječi proširenje, pridruživanje, kandidati i potencijalni kandidati, koje su u posljednje vrijeme nestale iz europskog žargona.

U zaključcima summita trebao bi se naći i paragraf o različitoj kvaliteti prehrambenih proizvoda u novim i starim članicama EU-a. Plenković je ocijenio je kako se svi trebaju zauzeti da na jedinstvenom tržištu kvaliteta proizvoda, javno zdravstvo, sigurnost hrane bude identična i da proizvodi koje proizvođači plasiraju u bilo koju članicu budu iste kvalitete, jer je to je mininimum.

Upitan o aferi u vezi s dnevnicama, naglasio je u izjavi medijima da je u interesu da DORH  u cijelosti istraži i utvrdi istinu u aferi koja je dobila puno veće razmjere nego je itko mogao pretpostaviti na početku. Ponovio je da Vlada s Državnim odvjetništvom surađuje na nizu tema, od suradnje u pitanjima procesuiranja ratnih zločina, zastupanja države u imovinsko-pravnim pitanjima, zastupanja države u međunarodnim sporovima i arbitražama pa je normalno da je ta suradnja bila ostvarena i kad je riječ o ovakvom vrlo bizarnom slučaju.

Plenković se osvrnuo i na istraživanje po kojem hrvatski gospodarstvenici pokazuju rast optimizma za 2017. u odnosu na godinu ranije i smatraju da će se ekonomska situacija u ovoj godini poboljšati. Istaknuo je da je, uz političku stabilnost, najvažniji cilj ove Vlade gospodarski rast i razvoj. Podsjetio je da su gospodarski pokazatelji i procjene domaćih i stranih međunarodnih organizacija ohrabrujuće i pozitivne i kada riječ o rastu BDP-a, smanjenju javnog duga, smanjenju proračunskog deficita te povećanju zaposlenosti. Dodao je da Vlada radi na kvalitetnom dijalogu sa svim nadležnim institucijama u gospodarstvu, od predstavnika Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca do brojnih individualnih tvrtki koje djeluju u Hrvatskoj.

„Želimo im stvoriti stabilan pravni i porezni okvir koji će biti predvidljiv i jasan, pouzdano i  učinkovito pravosuđe sa što manje administrativnih barijera za njihovo poslovanje, uključujući i transparentniju javnu nabavu“, kazao je Plenković.