Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 3. 2017.

Dokazat ćemo da HDZ uživa najveću potporu hrvatskih birača

Predsjednik Vlade Plenković govorio je u Dnevniku HTV-a o ključnim temama Europskog vijeća u Bruxellesu, o procjeni kreditne agencije Moody's te o lokalnim izborima

Premijer Plenković kazao je da se na sjednici Europskog vijeća razmatralo što učiniti u doba krize u svijetu i susjedstvu, osobito u kontekstu ratova na Bliskom istoku, izbjegličkog vala te obilježavanja 60. godišnjice Rimskih ugovora, da bi europski projekt zadobio novu snagu.

Govoreći o mogućim scenarijima za EU nakon izlaska Velike Britanije, Plenković je pojasnio kako je zagovarao tri stvari: prvo, europski projekt mora imati snažniji demokratski legitimitet i veće povjerenje europskih birača u europske institucije te se snažnije usprotiviti rastućem populizmu i demagogiji. Drugo, europske politike, zajedničke politike Europske unije i europski proračun moraju se konkretnije osjetiti u svakodnevnom životu svih građana. Treće, EU ima snažniju globalnu ulogu i treba više pridonijeti globalnom upravljanju.

"Europa više brzina postoji i danas. Ono što je bitno je da moramo izbjeći scenarij u kojem bi svega nekoliko država članica – najvećih, najutjecajnijih i najbogatijih – krenulo u tješnju, bržu i dublju integraciju, a da druge u tom procesu zaostanu. Taj proces mora biti uključiv i otvoren za sve. Hrvatska želi biti dio toga procesa", poručio je Plenković.

Istaknuo je da su lideri država članica potvrdili europsku perspektivu svih zemalja, a on je osobno izrazio veliku podršku naporima Bosni i Heregovini u reformskim procesima i na europskom putu.

"Po meni, europski put je jamac i stabilnosti i kohezije većine naših susjednih zemalja. Ono što je nama važno je da sva tri konstitutivna naroda i njihovi politički akteri prionu onome čemu je Hrvatska lani pomogla", podsjetio je Plenković.

Osvrnuvši se na aferu dnevnice, Plenković je rekao kako je odmah po stjecanju uvida u sporne procese zvao državnog odvjetnik te odlučio tu informaciju podijeliti s javnosti i prepustiti cijeli slučaj DORH-u, koji sada to vodi.

"To je ono što je odgovoran potez, ne mene kao predsjednika Vlade i pravnika, nego kao običnog građanina. Politikantski komentari i zlorabljenje političkih funkcija na način da se tu insinuira da je tu nešto protuustavno doslovno je smiješno", smatra Plenković.

Govoreći o procjenama kreditne agencije Moody's, premijer Plenković je kazao da je Hrvatska na dobrom tragu jer svi to u ovome trenutku prepoznaju, a to j poticaj za nastavak strukturnih reformi, rasterećenje gospodarstva, stvaranje stabilnog i pouzdanog, pravnog i fiskalnog okvira za sve koji imaju poslovni plan u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako je očito da hrvatsko društvo opterećuju teme bolnoga 20. stoljeća, kada je Hrvatska nažalost bila zemlja s totalitarnim, nedemokratskim režimom, koji je ostavio brojne posljedice i podjele.

"Intencija ovoga Vijeća je da u jednom smirenom i stručnom institucionalnom okviru ljudi sa sveučilišta, pravnici, politolozi, povjesničari, mogu donijeti preporuke, i glede arhiva, građe, kulture sjećanja. Ja sam tu temu detaljno pratio u Europskom parlamentu i mislim da dobra iskustva drugih zemalja možemo primijeniti u Hrvatskoj i konačno neka pitanja staviti iza nas", ocijenio je Plenković.

Što se tiče lokalnih izbora, Plenković je naglasio da HDZ uživa vrlo visok rejting, oko 34–35% te drži kako je HDZ daleko najjača stranka sa spremnošću da ostvari izvanredan rezultat na županijskoj razini i osvoji veliki broj gradova i općina.

"Što se tiče suradnje s Mostom, funkcionirat ćemo na nacionalnoj razini. HDZ će pobijediti i Nikola Dobroslavić će biti župan Dubrovačko-neretvanske županije, a Zlatko Ževrnja Splitsko-dalmatinske. Sve velike gradove ćemo dobiti, a nacionalna razina će funkcionirati, kao što funkcionira i do sada", kazao je Plenković.

U pogledu rasprave između Ladislava Ilčića i Damira Habijana, Plenković je dao vrlo snažnu potporu kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Varaždina Habijanu.

"Mislim da je riječ o odličnom mladom pravniku, odvjetniku, koji ima sve kvalitete da unese jedan novi impuls za Varaždin, sjever Hrvatske. To je dio Hrvatske koji rado posjećujem. Ako netko ima primjedbe na njega, mislim da su one krajnje neumjesne, neprimjerene, a to će se vidjeti i u rezultatu izbora u Varaždinu", zaključio je Plenković.