Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 14. 3. 2017.

Ni mene ni Vladu efemerna pitanja neće odvratiti od bitnoga

Po svršetku konferencije »Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje?« premijer Plenković istaknuo je u razgovoru s novinarima da gospodarstvo u ovom trenutku smatra najvažnijom temom

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na današnjoj konferenciji, kazavši da Vlada može učiniti Hrvatsku poželjnom zemljom za poslovanje. Ponovio je da je Hrvatska ostvarila strateške nacionalne zadaće članstvom u Europskoj Uniji i NATO-u te je stabilna i sigurna zemlja koja je prihvatila pravne stečevine Europske unije.

„Sada moramo raditi na pouzdanom pravnom okviru koji je izrazito bitan za sve ulagače, na mjerama za gospodarski rast i zapošljavanje te na društvenoj pravednosti i solidarnosti“, naglasio je Plenković.

Podsjetio je na povoljne makroekonomske pokazatelje u Hrvatskoj, ocijenivši dobrim signalom to što su tri vodeće svjetske rejting agencije poboljšale izglede za hrvatski kreditni rejting. Naglasio je da je sve to poticaj Vladi za nastavak strukturnih reformi, od reforme državne uprave i jačanja pravosuđa preko reformi u mirovinskom i zdravstvenom sustavu do transparentne javne nabave.

Izvijestio je da se u svim resorima intenzivno radi na Nacionalnom programu reformi, koji se priprema i u kontekstu ciklusa Europskog semestra. Izrazio je pritom uvjerenje da će Europska komisija uskoro izuzeti Hrvatsku iz procedure prekomjernog proračunskog deficita.

„Na tim dobrim signalima očekujemo od naših gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika i izvoznika te svih koji imaju ideju i poslovni plan veliki doprinos rastu proizvodnje i konkurentnosti njihovih proizvoda i usluga te jačanju Hrvatske u cjelini“, istaknuo je Plenković.

Upitan o navodnoj ostavci potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića, predsjednik Vlade potvrdio je da je suradnja u koaliciji dobra, poručivši da je glavna zadaća potpredsjednika Vlade i ministra uprave da se bavi reformom državne uprave. Ona treba biti učinkovita, njezin rad treba stajati što manje, a one koji dobro rade treba vrednovati.

„Ni mene ni moju Vladu efemerna pitanja neće odvratiti od bitnoga, a to je gospodarski rast i razvoj. Niti je ministar Kovačić nudio ostavku, niti je to bila tema“, naglasio je Plenković.

Na pitanje o odgovornosti ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u postupku raspoređivanja Vesne Nađ na službeničko mjesto, predsjednik Vlade podsjetio je na to da su to pitanja zaostala iz prethodnog sastava Vlade. 

„Ako su se sukladno zakonu dva ministarstva dogovorila o premještaju jedne državne službenice, to je za mene sasvim u redu“, rekao je Plenković.

Osvrnuo se nadalje na dolazak tima predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u Zagreb, pojasnivši da se radi o timu na tehničkoj razini koji se sastaje s nižim razinama u Vladi. „Ono o čemu razgovaram s predsjednikom Junckerom i povjerenicima odnosi se na pozitivne reforme koje poduzimamo, a smisao posjeta je da se vidi u kojem smjeru idu naše zadaće i ciljevi koje ćemo postaviti u Nacionalnom  programu reformi“, istaknuo je Plenković.

Tom prigodom predsjednik Vlade najoštrije je osudio huliganizam, istaknuvši da nasilju, divljaštvu i huliganizmu nema mjesta na hrvatskim sportskim terenima. Naglasio je da upravo sigurnost bila razlog njegovog susreta s čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza.

„Moramo kao društvo i kao Vlada učiniti sve kako bismo kreirali pozitivnu atmosferu“, dodao je Plenković.

Podsjetio je da se sastao i s predstavnicima Hrvatskog olimpijskog odbora, kao i da se susreće s nizom predstavnika hrvatskih sportskih saveza.

Istaknuo je da sport mora biti nešto dobro u hrvatskome društvu jer je njegov smisao kolektivni duh, solidarnost, fair play, poštenje, kao i priprema za normalan život na tržištu rada, a ne divljaštvo i incidenti.

„To nije imidž Hrvatske koju želim i moja Vlada će učiniti sve to iskorijenimo“, naglasio je Plenković.

Dodao je da Hrvatska ima zakonodavni okvir koji je već nastojao to pitanje tretirati, ali da će se razmisliti i o nekim novim definicijama eventualnih kaznenih dijela. 

Što se tiče Zakona o sportu, predsjednik Vlade rekao je da je državna tajnica Središnjeg ureda za šport Janica Kostelić poslala dopise sportskim savezima s uputama na koji način trebaju biti organizirani te da se zakon koji imamo mora provoditi. Podsjetivši da su rezultati na Olimpijskim igrama bili bolji nego ikad, naglasio je da se hrvatski sport mora poticati te mu se mora osigurati kvalitetnije financiranje kako bi mladi sportaši Hrvatske i dalje donosili pozitivne vijesti s međunarodnih natjecanja u svijetu.