Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 3. 2017.

Premijer Plenković s pobjednicima europskog Big Data Hackathona

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je pobjednike prvoga europskog Big Data Hackathona, koji je jučer završen u Bruxellesu

Europski Big Data Hackathon inicirali su Europska komisija i  Eurostat, a hrvatski je tim odabrao Državni zavod za statistiku putem javnog poziva. Hrvatsku su predstavljali doc. dr.sc. Robert Kopal, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i prodekan na Visokom učilištu Algebra, dr.sc. Leo Mršić i mr.sc. Igor Kaluđera iz tvrtke IN2data, ujedno i predavači na Visokom učilištu Algebra. Osvojili su prvo mjesto u konkurenciji 21 zemlje, ostavivši iza sebe Francusku, Estoniju, Švedsku, Portugal i Irsku.

Dvadeset i dva tima iz država članica Europske unije natjecalo se u rješavanju problemskog zadatka s područja  obrazovanja, cjeloživotnog učenja, tržišta rada i zapošljivosti.

Pred timove je bio postavljen zadatak da slijede 13 smjernica povezanih s analizom tržišta rada u Europskoj uniji.  Hrvatski tim  kreirao je prototip interaktivnog sustava koji nastoji dati odgovore na različita pitanja, primjerice koje su najtraženije vještine na tržištu rada, kako zatvoriti jaz između ponude i potražnje vještina te koja su zanimanja najsloženija.