Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Valletta | 30. 3. 2017.

Jačim demokratskim legitimitetom zajednički protiv populizma

Na marginama Kongresa EPP-a premijer Plenković održao je niz bilateralnih sastanaka, među ostalim s čelnicima europskih institucija i s ukrajinskim predsjednikom Porošenkom. U izjavi za medije komentirao je također situaciju u Agrokoru i INA-i.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predsjednikom Europskoga parlamenta Antonijom Tajanijem, predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom, predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom te predsjednikom EPP-a Josephom Daulom i predsjednikom Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfredom Weberom.

Kongres je ocijenio uspješnim, interesantnim i dinamičnim, ističući da su usvojene deklaracije dobre za europski projekt koje reflektiraju novu ambiciju i entuzijazam, ali istodobno i  realan balans između izgradnje europskoga projekta i relevantne uloge nacionalnih država i parlamenata. "Samo se zajedno možemo oduprijeti populizmu i demagogiji koja je horizontalni problem, a postoji naravno i u Hrvatskoj", rekao je.

"Posebno mi je bilo važno uputiti poruku jačanja demokratskog legitimiteta, veće koristi od zajedničkih politika i zajedničkoga proračuna, jačanja globalne politike Unije te nastavka procesa proširenja, osobito na Bosnu i Hercegovinu", rekao je predsjednik Vlade. Dodao je da je, glede vanjske politike, važno održati kontrolu vanjskih granica. Što se tiče Europe više brzina, predsjednik Vlade naglasio je da je važno da ona otpočetka bude uključiva za sve.

U kontekstu Brexita predsjednik Vlade naglasio je da će Hrvatska zaštititi svoje interese i nastojati da taj proces pregovora, koji će po svemu sudeći najviše štetiti Ujedinjenoj Kraljevini, prođe na što bezbolniji način za hrvatske državljane koji ondje žive.

Novinare je zanimalo je li s mađarskim premijerom Orbanom razgovarao o INA-i. Odgovarajući na to pitanje, premijer Plenković je rekao da je s premijerom Orbanom razgovarao o ukupnim odnosima Hrvatske i Mađarske. "Obojica smo u potpunosti svjesni da bi odnosi Hrvatske i Mađarske bili besprijekorni da nemamo tu situaciju INA-e i  MOL-a. To je jedna od rijetkih susjednih država s kojom nemamo krupnih otvorenih pitanja", rekao je premijer Plenković. 

Podsjetio je na to da je upravo za vrijeme mađarskog predsjedanja, i to dok je Viktor Orban bio na čelu Europskoga vijeća, Hrvatska završila svoje pristupne pregovore. Ponovio je želju Hrvatske da otkupi MOL-ov udio u INA-i, a s druge strane je potvrđeno da MOL i dalje ostaje pri tome da taj udio proda. "Taj će proces trajati neko vrijeme, a kvalitetnim, dobrosusjedskim dijalogom možemo pomoći ostvarenju toga cilja i na tome obojica radimo", istaknuo je.

Glede situacije oko Agrokora Plenković je ocijenio da je treba dedramatizirati. "Radimo na sistemskom zakonu koji će zaštititi interese hrvatskoga gospodarstva i financijskoga sustava. Svi resori daju svoje finalne primjedbe kako bismo taj dokument mogli usvojiti sutra na sjednici Vlade", najavio je.

Ponovio je kako Vlada očekuje da vlasnik, uprava, vjerovnici i dobavljači pronađu rješenje koje će omogućiti novu likvidnost i dugoročno restrukturiranje i održivost same kompanije. Naglasio je da je interes Hrvatske da zbivanja u Agrokoru ne utječu negativno na hrvatsko gospodarstvo. "Zato apeliram na sve da budu obazrivi u koracima koje rade i izjavama koje daju jer su financijska tržišta prilično osjetljiva", upozorio je.

Upitan o potencijalnoj odgovornosti ministra financija Zdravka Marića, koji je radio u Agrokoru, premijer Plenković je ustvrdio da on nije bio zadužen za pisanje financijskih izvješća. Dodao je da ne želi komentirati što neka banka ili neki njen predstavnik kaže o tome kakva su bila financijska izvješća Agrokora.

"Želim da se detaljno i polako utvrdi cijelo činjenično stanje. Ministar Marić odlično radi svoj posao. To je dokazao i prigodom izrade proračuna i velike porezne reforme i u nizu drugih aktivnosti. U krajnjoj liniji, zbog stabilnosti javnih financija, smanjenja javnog duga, smanjenja deficita i rasta BDP-a, izgledi hrvatskog kreditnog rejtinga su okrenuti iz negativnih u stabilne", podsjetio je Plenković.

Dodao je da oporba ima svoju ulogu, "svoju pjesmu koju želi pjevati", pri čemu je upozorio da je ovo trenutak za visok stupanj političke odgovornosti, za smirenost, a ne za ubiranje dnevnopolitičkih poena. "Pozivam i kolege da malo 'smire loptu', kao što sam rekao i neki dan. O cijeloj temi imat ćemo prilike raspravljati kada zakon dođe u Hrvatski sabor", zaključio je Plenković.