Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 6. 2017.

Vlada nastavlja s radom jer nismo građanima htjeli priuštiti nove izbore

Nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a na kojoj je predstavio nove ministarske kandidate predsjednik Vlade Plenković izjavio je da su HDZ i HNS usuglasili ključne programske točke za razvoj Hrvatske i dobrobit svih hrvatskih građana

U zajedničkoj izjavi za medije s v. d. predsjednika HNS-a Predragom Štromarom predsjednik Plenković istaknuo je da je jutros potpisan dokument kao platforma s kojom HNS ulazi u Vladu. Dodao je da taj dokument sadrži ključne točke o političkoj stabilnosti, gospodarskom rastu i razvoju, decentralizaciji, ravnomjernom regionalnom i ruralnom razvoju, demografiji, obrazovanju i sigurnosti.

Plenković je potvrdio da je HDZ dogovorom s dosadašnjim partnerima – zastupnicima nacionalnih manjina i nizom drugih stranaka – te uz podršku zastupnika HNS-a osigurao stabilnu parlamentarnu većinu za normalno funkcioniranje Vlade i ostalih institucija.

"Zahvaljujem kolegi Štromaru, koji će danas nakon glasovanja u Hrvatskom saboru postati potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva i prostornog uređenja, na suradnji, otvorenosti i odgovornosti", rekao je Plenković.

Naveo je da je odgovornost ključna misao koja je vodila i HDZ i HNS da učine iskorak prema suradnji između narodnjaka i liberala na nacionalnoj sceni.

"To je još jedan dokaz transformativnih poteza koje povlačimo zadnjih godinu dana, zahvaljujući čemu uobičajene, normalne europske prakse možemo vidjeti i na hrvatskoj političkoj sceni. Očekujem učinkovitu i kvalitetnu suradnju", najavio je Plenković.

Upitavši ima li nešto neobično u suradnji SDP-a i HSS-a, koji je zajedno s HDZ-om član Europske pučke stranke, predsjednik Plenković zamolio je da se prestane s tvrdnjama o "trgovini" ili "izdaji birača".

"Smatrate li – prema toj istoj 'logici' – da bi svi zastupnici koji su izabrani na našoj listi u Hrvatski sabor trebali sada a priori odmah glasovati za sve ono što predloži HDZ", zapitao je Plenković.

Naglasivši da stranke idu na izbore kako bi zadobile povjerenje građana i bile u poziciji da vode procese, Plenković je napomenuo da u hrvatskom razmjernom izbornom sustavu – s tri fiksna zastupnika u XI. izbornoj jedinici te osam predstavnika nacionalnih manjina – nije realno da neka politička snaga dobije natpolovičnu većinu.

"Mi smo nakon izbora 11. rujna imali izbor i u tom je trenutku politička procjena bila razgovarati s Mostom. Okolnosti su se sada promijenile, razgovarali smo i ponudili suradnju drugim parlamentarnim strankama, a dogovorili suradnju s HNS-om i osigurali parlamentarnu većinu. Nastavljamo s provedbom programa Vlade RH jer hrvatskim građanima nismo htjeli priuštiti treće parlamentarne izbore u manje od dvije i pol godine", poručio je Plenković.

Istaknuo je da Vlada iskazuje političku zrelost i odgovornost za normalno funkcioniranje zemlje te rješavanje političkih, socijalnih, gospodarskih, sigurnosnih i svih drugih izazova.

"Stoga je moja poruka političke stabilnost još jednom najvažnija – u njoj ću ustrajati bez obzira kako to nekome drugome izgledalo. Točno, mogli smo ići na izbore, izlaznost bi bila manja, a HDZ bi dobio još više mandata. Ali bismo i nakon toga morali razgovarati s drugim partnerima. I tu je razlika između politikanata i državnika", zaključio je Plenković.