Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 6. 2017.

Jačati gospodarske odnose i suradnju unutar Europske unije s Rumunjskom

Premijer Andrej Plenković primio je posjet predsjednika rumunjske vlade Sorina Grindeanua

Nakon sastanka, u nazočnosti dvojice premijera, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Pjer Šimunović i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Rumunjske George Ciamba potpisali su Ugovor o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka između hrvatske i rumunjske vlade. Memorandum o razumijevanju između Hrvatske gospodarske komore i Trgovinske i industrijske komore Rumunjske potpisali su predsjednik HGK-a Luka Burilović i predsjednik rumunjske komore Mihai Daraban.

Ističući da Hrvatska i Rumunjska obilježavaju 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je riječ o dvjema bliskim zemljama koje imaju mnogo političkih, gospodarskih i kulturnih poveznica. Izrazio je zadovoljstvo unapređenjem gospodarske razmjene, naglasivši da je u 2016. gotovo sto tisuća Rumunja boravilo u Hrvatskoj.

Dvojica premijera pozdravila su uspostavljanje tjednih letova Croatia Airlinesa između Zagreba i Bukurešta te letova Taroma između Splita i Bukurešta, čime se omogućuje bolja povezanost dviju zemalja.

Bilo je riječi o suradnji u okviru Strategije Europske unije za Dunavsku regiju, pri čemu je istaknut značajan interes obiju zemalja za unapređenje suradnje u Podunavlju kroz korištenje sredstava za regionalni razvoj i kohezijsku politiku Europske unije.

Predsjednik Vlade Plenković u tom je kontekstu podsjetio da je prošloga tjedna hrvatski veleposlanik u Budimpešti Goran Grlić Radman postao predsjednik Dunavske komisije, jedne od najstarijih međunarodnih organizacija. „Na taj način Hrvatska šalje još jedan signal koliko je za nju važna suradnja sa zemljama Podunavlja“, poručio je Plenković. Dodao je da je ta suradnja osobito važna za dvije hrvatske podunavske županije, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku.

Razgovarali su nadalje o gospodarskim interesima, osobito onima izvozno orijentiranih tvrtki. Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je potpisivanje sporazuma između Hrvatske gospodarske komore i Trgovinske i industrijske komore Rumunjske, koji će omogućiti pripremu zajedničkog gospodarskog foruma u Bukureštu u jesen ove godine.

Naglasio je da je upravo rumunjska povjerenica u Europskoj komisiji Corina Creţu s ministricom Gabrijelom Žalac potpisala dokument o sufinanciranju izgradnje Pelješkoga mosta, u iznosu od 375 milijuna eura. Osvrnuli su se također na ispunjavanje kriterija za ulazak u schengenski prostor, na čemu obje zemlje intenzivno rade.

Premijer Sorin Grindeanu istaknuo je da postoji obostrana želja za intenziviranjem bilateralnih odnosa, koja je potvrđena današnjim potpisivanjem spomenutih sporazuma, te za jačanjem suradnje u okviru Europske unije i NATO-a. Dodao je da ima mnogo mogućnosti za produbljenje gospodarske suradnje, čemu će zacijelo pridonijeti i hrvatsko-rumunjski gospodarski forum u Bukureštu.

Na sastanku je bilo riječi i o rumunjskoj manjini u Hrvatskoj te o hrvatskoj manjini u Rumunjskoj, koje predstavljaju istinske poveznice između dviju zemalja. Izražena je važnost očuvanja njihovih kulturnih identiteta unutar zajednice u kojoj žive i djeluju.