Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 6. 2017.

Koalicija je stabilna – nastavljamo rješavati probleme u zemlji

U razgovoru za HTV-ov Dnevnik predsjednik Vlade Andrej Plenković ističe da je HDZ osigurao političku stabilnost i da u dogovoru s HNS-om nastavlja raditi za razvoj Hrvatske

Komentirajući aktualnu političku situaciju, predsjednik Plenković istaknuo je kako je HDZ učinio sve što je najavljivao, te su na prvoj sjednici Sabora predstavljeni novi ministri, koji su dobili povjerenje apsolutne većine zastupnika.

Bilo je i prije vlada koje su funkcionirale sa 77–80 zastupnika, rekao je Plenković. Njegov je glavni cilj politička stabilnost, a ujedno je nastojao izbjeći treće parlamentarne izbore u tri godine. S obzirom na brojne izazove s kojima je naša država sada suočena, politička je stabilnost presudna, smatra Plenković. Prevladavanje kriza u nestabilnim političkim prilikama bilo bi previše za svaku zemlju, a pogotovo za Hrvatsku.

U godinu dana, otkako je došao na čelo HDZ-a, njegova je stranka pobijedila i na parlamentarnim i na lokalnim izborima, podsjetio je premijer Plenković. Uz predsjednicu države, iz HDZ-ovih su redova predsjednici Sabora i Vlade te 19 od 21 ministra. HDZ je na lokalnim izborima odnio pobjedu u 13 županija, 62 grada – među kojima je i Split – i u 204 općine. "Takav rezultat nije imao od sredine 90-ih", komentirao je.

Posebno je istaknuo da nastoji izbjeći podjele i antagonizme svake vrste, upozorivši pritom da se posljednjih dana od nekih zastupnika mogla čuti isključivost koja graniči s mržnjom. "Želim tolerantno društvo koje će rješavati probleme. A najtolerantniju retoriku na političkoj sceni ima upravo HDZ", rekao je Plenković.

Naglasio je da je HDZ spreman s HNS-om postići dogovor i kompromis usmjeren na razvoj zemlje, što je pokazatelj političke odgovornosti. Napomenuo je da u Europskom parlamentu Europska pučka stranka, koja je HDZ-ova politička obitelj, koalira s liberalima, a slične koalicije postoje također u Njemačkoj i brojnim drugim zemljama. "Ako je to u Hrvatskoj ipak tabu, ja sam ovdje da rušim te tabue. Ovo će biti stabilna koalicija", poručio je Plenković.

Dodao je da je u hrvatskom izbornom sustavu nemoguće da neka stranka sama osvoji 76 zastupničkih mjesta u parlamentu, stoga sve moraju sklapati poslijeizborne koalicije. Je li to možda bila prijevara birača kada se Most nakon 11. rujna upustio u koaliciju s HDZ-om, zapitao je. Sada se ponavlja ista stvar kao kada je tadašnji čelnik SDP-a dao ostavku. "To o prevari birača apsolutno ne stoji", upozorio je .

Na pitanje o ostavci ministra vanjskih poslova Davora Stiera premijer Plenković je odgovorio da je takvo Stierovo raspoloženje primijetio posljednjih mjeseci. Stier od travnja nije sudjelovao u političkim procesima niti je nastupao u javnosti, tako da je njegova ostavka očekivana. Najavio je da će ga zamijeniti Marija Pejčinović Burić, trenutačno državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

"Kolega Stier bit će i dalje aktivan u Saboru. O njegovoj stranačkoj dužnosti nismo razgovarali. Želim da HDZ bude čvrsto na desnom centru, ondje gdje ga je vidio naš utemeljitelj dr. Franjo Tuđman. Ako kolega Stier želi takav HDZ, podržavam ga u potpunosti", naglasio je Plenković.

Napomenuvši kako se jasno vidi tko je isključiv, a tko konstruktivan, Plenković je podsjetio na to da su zastupnici Hasanbegović i Esih, koji su dobili povjerenje da budu na HDZ-ovoj listi, u petak glasali jednako kao SDP. Veoma je važno da njihovi birači znaju kako su se ponijeli. "To nije ni korektno ni lojalno – ljudi to vide", zaključio je Plenković.