Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sarajevo | 6. 7. 2017.

Bosna i Hercegovina susjedna je i prijateljska država

Uoči zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine premijer Andrej Plenković sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem

Izrazivši optimizam nakon uvodnog sastanka na kojemu je usuglašen dnevni red, premijer Plenković rekao je da će svi hrvatski ministri i članovi Vijeća ministara imati priliku da govore o temama iz svoje nadležnosti.

"Proći ćemo teme od bilateralne i regionalne suradnje, Europske unije, NATO-a do svih resornih pitanja i brojnih otvorenih pitanja. Dakle, jedan paket odnosa", utvrdio je Plenković, izrazivši očekivanje da sutrašnji sastanak bude referentan u bilateralnim odnosima dviju zemalja i otvori put svim ministrima da unaprijede odnose na pojedinim područjima.

"Tako smo poslali stratešku poruku o BiH kao našoj susjednoj i prijateljskoj državi – kojoj želimo pružiti ruku na europskom putu. Smatramo da je to ključ njezinog kvalitetnog funkcioniranja, a ujedno nastojimo riješiti i neka otvorena pitanja", ocijenio je Plenković.

Predsjednik Vlade Plenković u Sarajevu se također sastao i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem te članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Ovo će biti druga zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Prva takva sjednica održana je prije sedam godina u Splitu.