Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 7. 2017.

HDZ povećao prednost ispred SDP-a, velik porast potpore Vladi

Istraživanje CRO Demoskop u srpnju pokazuje da je potpora HDZ-u porasla na 34,3%, dok je SDP na 23,8%. Premijer Plenković najpozitivniji je političar s izborom od 18,8% ispitanika, a podrška radu Vlade također je porasla na 42,4%.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno od 3. do 5. srpnja, pokazuje nastavak trenda povećanja prednosti HDZ-a u odnosu na glavnog takmaca, SDP.

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 34,3 posto (prema 34 posto iz lipnja). SDP bilježi izbornu potporu od 23,8 posto (prema 24,8 posto iz lipnja). Most je treći s izborom od 6,4 posto (prije mjesec dana 7,2 posto), a slijedi Živi zid s izborom od 6,1 posto ispitanika (jednako kao prethodni mjesec) te ostale stranke.

Vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara drži premijer Andrej Plenković s izborom od 18,8 posto (u odnosu na 16,3 posto iz lipnja). Na drugom je mjestu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 15 posto. Treće mjesto drži "nitko" (nijedan političar kao zasebna kategorija odgovora) s izborom od 14,9 posto, a slijede i ostali političari. Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 19,6 posto (prije mjesec dana 22,2 posto). Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 9,9 posto. Treće mjesto zauzima Tomislav Karamarko s 8,3 posto, a slijedi Davor Bernardić s izborom od 7,5 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 23,1 posto građana u odnosu na 18,1 posto iz lipnja. U ovomjesečnom istraživanju 63,8 posto njih smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 73 posto iz lipnja. Kakav je smjer zemlje, ne zna 13,1 posto građana.

Razina potpore politici Vlade u devetom mjesecu njezina mandata iznosi 42,4 posto (prema 35,1 posto iz lipnja), Vladine politike ne podupire 41,9 posto ispitanika, dok ih 15,7 posto nema stava o njima. Doživljaj rada Vlade, osim po kriteriju podrške politici Vlade, mjeri se i "školskom" ocjenom. Vlada je u ovomjesečnom mjerenju dobila prosječnu ocjenu od 2,47 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,24).

U izboru za najvažniju temu ili događaj mjeseca slučaj Agrokor četvrti je mjesec zaredom zabilježio najveći izbor, koji sada iznosi 33,2 posto (prije mjesec dana 48,5 posto). Na drugom je mjestu Odluka Arbitražnog suda o granici Hrvatske i Slovenije s 28,6 posto, dok je na trećem mjestu ulazak HNS-a u Vladu Andreja Plenkovića s 8,2 posto.

Teme