Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Ljubljana | 12. 7. 2017.

Želimo riješiti otvorena pitanja, ali ne provedbom arbitražne presude

Premijer Plenković sastao se u Ljubljani s predsjednikom slovenske vlade Mirom Cerarom. To je njihov prvi susret nakon odluke Arbitražnog suda o graničnom sporu.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka na kojemu je središnja tema bila presuda Arbitražnoga suda o hrvatsko-slovenskoj granivi, predsjednici vlade Plenković i Cerar izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim i prijateljskim razgovorom.

Slovenski premijer Miro Cerar mišljenja je da ovaj susret znači pozitivan pomak u odnosima dviju država. Presudu Arbitražnoga suda ocijenio je konačnom i obvezujućom i za Sloveniju i za Hrvatsku, ističući kako je sada vrijeme za njenu provedbu. Kazao je da se hrvatska strana poziva na kompromitaciju arbitražnoga postupka, što Arbitražni sud nije potvrdio.

„U sadašnjoj situaciji nema ni pobjednika ni pobijeđenih, sada moramo napraviti korake za implementaciju odluke'', poručio je Cerar, upozorivši da arbitražni sporazum postavlja rok od šest mjeseci za pripremu provedbe te da je sada važno da se poštuje granična crta onako kako ju je odredio Arbitražni sud, kao najbolje jamstvo za izbjegavanje incidenata.

Istaknup je da će implementacija odluke dovesti do produbljivanja razgranate suradnje dviju država, podsjetivši i da je vladavina prava ključna vrednota i temelj miroljubivoga suživota.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je Slovenija za Hrvatsku susjedna, prijateljska zemlja i partner u Europskoj uniji i saveznica u NATO-u. Ključnim je ocijenio da dijalog i dobar odnos dviju država stvori pretpostavke za izgradnju povjerenja radi rješavanja niza otvorenih pitanja koja datiraju iz doba međunarodnog priznanja i uspostave odnosa dviju država nakon raspada Jugoslavije. Naglasio je da je hrvatska pozicija o otvorenim graničnim pitanjima jasna kao i slovenska te da nema dilema o onome što je Vlada već priopćila nakon objavljivanja presude – da je arbitražni proces nepovratno kontaminiran i korumpiran djelovanjem slovenske agentice u tom trenutku i suca kojega je imenovala Slovenija, zbog čega su oboje dali ostavku.

„Hrvatska je u taj postupak krenula u dobroj vjeri, sa  željom da se riješi otvoreno granično pitanje na kojem su radili i mnogi naši prethodnici. Iz tih je razloga Hrvatski sabor 29. srpnja 2015. konsenzualno donio odluku o izlasku Hrvatske iz abritražnoga postupka. Stoga za nas ova arbitražna presuda nije obvezujuća niti je namjeravamo primjenjivati'', pojasnio je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska spremna za razvijanje dobrosusjedskih odnosa u želji da riješi otvorena pitanja, uključujući i granično pitanje, na političkoj, stručnoj i diplomatskoj razini.

„To je ključna današnja poruka, poruka dijaloga, kao i da ne želimo nikakve jednostrane poteze, ni Slovenije ni Hrvatske, nego da nastavimo raditi na tragu dogovora koji smo kolega Cerar i ja napravili vrlo brzo nakon što je stupio na snagu revidirani schengenski zakonik, kada smo pokazali spremnost za nalaženje rješenja koja su podrazumijevala brz prelazak sa sustavnih na ciljane kontrole“, podsjetio je Plenković. 

Najavio je posjet slovenskoga predsjednika Vlade Hrvatskoj u rujnu, kada bi se na dnevni red stavio katalog svih otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije. 

„Činjenica da smo si međusobno treći, odnosno četvrti vanjskotrgovinski partner i da smo u 2016. imali 3 milijarde i 700 milijuna eura razmjene, i to sa suficitom na slovenskoj strani, pokazuje da imamo velike koristi od slovenskih turista u Hrvatskoj i od hrvatskih u Sloveniji te da postoje brojni oblici gospodarske suradnje. Želimo u prvi plan staviti ono što nas povezuje i na čemu možemo graditi naše odnose. Današnji susret je bio signal upravo tog povjerenja i takve dobre volje. Želimo riješiti otvorena pitanja, ali ne provedbom presude u procesu iz kojega je Hrvatska izašla još prije dvije godine“, istaknuo je Plenković.

Osvrnuvši se i na tezu o poštivanju vladavine prava, međunarodnih sporazuma i foruma koji odlučuju o mirnom rješavanju sporova između država predsjednik Vlade Plenković kazao je da Hrvatska izrazito podržava vladavinu prava, zbog čega je i pristala na ad hoc arbitražu, kako je dogovoreno uz posredovanje Europske komisije 2009. godine.

„Međutim, bitno je da ti procesi budu u skladu s pravilima međunarodnoga prava i konkretnim postupcima te arbitraže. Nažalost, unatoč našoj dobroj vjeri, to se u konkretnom slučaju nije dogodilo i nama je zbog toga žao. Stoga želim reći da nije do Hrvatske što smo sada u ovoj situaciji. Hrvatska želi sa Slovenijom riješiti otvoreno granično pitanje“, rekao je Plenković.

Premijer Cerar, na novinarsko pitanje o mogućem zaoštravanju odnosa s obzirom na izjave ministra vanjskih poslova Slovenije, kazao je da Slovenija neće generirati dodatne tenzije, poručivši da se radi o dvije prijateljske države između kojih je ključno očuvati dijalog, a ne zaoštravati odnose.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je Europska komisija posredovala u sklapanju sporazuma o arbitraži u trenutku kada je Hrvatskoj bilo blokirano 14 poglavlja, pojasnivši da je Hrvatskoj bitno da u otvorenom i partnerskom dijalogu s Komisijom i drugim članicama može pojasniti sve što ih zanima. Dodao je da danas s premijerom Cerarom nije razgovarao o sadržaju presude, niti su svom prvom susretu pristupili na taj način.

„Ono što je za Hrvatsku važno budući je dogovor između dviju zemalja. Stavit ćemo na stol svoje pozicije, saslušat ćemo stavove Slovenije i nadam se rješenju, neopterećen onim što je sadržano u presudi iz postupka koji je Hrvatska prije dvije godine sasvim legitimno i konsenzualno napustila“, zaključio je Plenković.