Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 8. 2017.

S ponosom se prisjećamo veličanstvene Oluje!

Svim hrvatskim građanima u zemlji i inozemstvu, a posebno braniteljima, Premijer Plenković čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja s ponosom se prisjećamo veličanstvene Vojno-redarstvene operacije Oluje kojom je oslobođen najveći dio tada okupiranih područja Republike Hrvatske.

Oluja je označila pobjedu u Domovinskom ratu i konačni poraz politike velikosrpskog Miloševićevog režima te su stvoreni preduvjeti za promjenu strateškog odnosa snaga u Bosni i Hercegovini koji su doveli do Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Zahvaljujući domoljublju, entuzijazmu i hrabrosti hrvatskih branitelja, vođena vizionarskom politikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Hrvatska je doživjela neovisnost i međunarodno priznanje te postala snažan čimbenik mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe i svijeta.

Od razoružanog, gotovo golorukog naroda, izgradili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku koja je danas jamac sigurnosti, suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i opstojnosti hrvatske države i naroda. U našim Oružanim snagama imamo nasljednike najboljih – mlade i odlučne vojnike u koje ulažemo i koji će kontinuirano razvijati nove sposobnosti kao čuvari naših vrijednosti i mira.

U protekle 22 godine Hrvatska se suočila s brojnim političkim, sigurnosnim, gospodarskim i socijalnim izazovima, ali je unatoč zahtjevnim okolnostima ostvarila ključne nacionalne ciljeve izgradnje demokratskih institucija i članstva u EU-u i NATO-u.

Danas, vodeći Vladu, odgovorno upravljamo zemljom, štitimo nacionalne interese i razvijamo prosperitetno gospodarstvo te stabilan i održiv financijski sustav.

Sjećanje na naše branitelje i duboko poštovanje, osobito prema onima koji su svoje živote utkali u temelje države, obvezuje nas da s optimizmom i u slozi nastavimo s podizanjem kvalitete života ljudi, zapošljavanjem i stvaranjem novih radnih mjesta, gospodarskim rastom i razvojem te unaprjeđenjem tolerantnog i uključivog društva.

U ime Vlade Republike Hrvatske, svim Hrvaticama i Hrvatima i našim sugrađanima u zemlji i inozemstvu, a posebno hrvatskim braniteljima, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.