Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 9. 2017.

Zahvaljujući izvanrednoj upravi izbjegnut je Agrokorov stečaj

Današnja sjednica Vlade započela je izlaganjem premijera Plenkovića, koji je napose istaknuo da su intervencijom Sabora i Vlade očuvana brojna radna mjesta u najvećem domaćem poduzeću

Govoreći o jučerašnjoj konferenciji Dan velikih planova, predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da očekuje nastavak ovogodišnjih pozitivnih trendova, prije svega dobrih makroekonomskih pokazatelja u pogledu rasta BDP-a i pametne fiskalne konsolidacije te smanjivanja javnog duga. Najavio je intenziviranje napora usmjerenih prema ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengensku zonu i Eurozonu. Rasprave na jučerašnjoj konferenciji, kao i reakcije gospodarstvenika, ocijenio je dobrima i pozitivnima.

U tom kontekstu osvrnuo se na sve što Vlada poduzima u procesu izvanredne uprave u Agrokoru. Podsjetio je na to da je ta tvrtka prije nekoliko mjeseci zapala u ozbiljne poteškoće koje su upućivale na stečaj. Kako ne bi bilo zamjene teza, valja reći da je vlasnik Agrokora tada je zatražio sastanaks Vladom, a ne obratno, kazao je Plenković.

U tom su trenutku postojala su četiri scenarija, pojasnio je. Prva je opcija bila prepustiti kompaniju tržištu, druga je bila pronaći sredstva koja bi Agrokoru dala određenu likvidnost, a treća njegova nacionalizacija. Opcija koju smo uzeli u razmatranje i iza koje smo stali odabrana je na temelju komparativne analize postupaka drugih zemalja u sličnim slučajevima, koji su, objektivno gledano, sistemskog karaktera, rekao je predsjednik Vlade. Zato smo donijeli Zakon i postavili izvanrednu upravu, koja je vremenski ograničena, koja ne dira formalno u vlasništvo, koja u biti omogućuje proces restrukturiranja i proces koji treba održati radna mjesta i, što je najvažnije, u konačnici dovesti do cjelovite nagodbe koja će omogućiti daljnje poslovanje kompanije, istaknuo je Plenković.

Naglasio je da zahvaljujući izvanrednoj upravi nije došlo do domino-efekta i prelijevanja krize, očuvana su radna mjesta i osigurana je nova likvidnost, isplaćeni su mali dobavljači, a isplaćuju se i ostali prema pravičnom sustavu. Najvažnijim je ocijenio to što je time osigurana i opskrba tijekom najbolje turističke sezone od hrvatske samostalnosti.

Napomenuvši kako ni Vlada ni HDZ nemaju ništa protiv toga da se sve što je povezano s Agrokorom detaljno i transparentno istraži i predstavi javnosti, Plenković je istaknuo da je protiv povezivanja tih tema s donošenjem drugih odluka u Hrvatskom saboru, osobito onih koje se odnose na izbor Ustavnih sudaca. Odgovorno predstavničko tijelo kakvo je Hrvatski sabor ima obvezu i zadaću da u roku izabere Ustavne suce, poručio je Plenković. Dodao je da rad istražnih povjerenstava ni na koji način ne smije ometati aktivnosti pravosudnih tijela. Očekujem da izvanredna uprava nastavi s procesom restrukturiranja i da se u zakonskom roku poduzmu svi napori kako bi se postigla kvalitetna nagodba te očuvala radna mjesta i stabilnost hrvatske ekonomije, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade osvrnuo se nadalje na povećanje izgleda da agencija Standard & Poor's hrvatski kreditni rejting promijeni iz stabilnog u pozitivan. Pritom je naveo kako je i ta agencija istaknula da je za daljnje kretanje hrvatskog kreditnog rejtinga izrazito važno na koji će se način nastaviti proces restrukturiranja Agrokora. Sve su to povezani procesi koje vodimo s mnogo pažnje, pozornosti i izrazito obazrivo. Štitimo državne interese, interese hrvatskoga gospodarstva, hrvatskog financijskog sustava, hrvatskih poreznih obveznika i svih hrvatskih građana, poručio je.

Planković se potom osvrnuo na dinamične međunarodne aktivnosti proteklog tjedna. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ugostio je nekoliko svojih kolega, što je predsjednik Vlade ocijenio dobrim u kontekstu hrvatskih ambicija da poveća obarambene sposobnosti svojega zrakoplovstva. Ministar zdravstva Milan Kujundžić boravio je u Bruxellesu, gdje je predstavio hrvatsku kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove. Upravo traje Europski tjedan sporta, na čijem je otvaranju sudjelovao predsjednik Vlade i niz ministara.

Predsjednik Vlade na kraju je najavio svoj posjet Tallinnu, gdje će se sutra održati sjednica Europskog vijeća posvećena digitalnom društvu. Estonija se, kao mala zemlja i relativno nova članica EU-a, na karti Europe i na globalnoj karti pozicionirala upravo njegujući napredak digitalne ekonomije, kazao je Plenković. To će biti prigoda i za raspravu o budućnosti Europe.