Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 9. 10. 2017.

Bolja prometna povezanost omogućit će otocima demografski oporavak

Premijer Plenković sudjelovao je na otvorenju konferencije Interferry, najpoznatijeg skupa svjetske trajektne industrije, koji je ove godine ugostila Jadrolinija

Konferencija je okupila vlasnike i direktore najvećih i najpoznatijih svjetskih putničkih brodara, proizvođače opreme, brodograditelje, predstavnike financijskih institucija te dobavljače i projektante.

Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je sudionike konferencije i upoznao ih s podatkom da Hrvatska kao mediteranska i jadranska zemlja duge pomorske tradicije ima 1.244 otoka od kojih je 54 trajno nastanjeno.  Kazao je da kao zemlja u kojoj gotovo 19% BDP-a dolazi iz turizma, poklanja veliku pažnju načinu na koji se turisti i stanovništvo ljeti prevoze duž hrvatske obale i prema otocima.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je u prošloj godini Jadrolinija uspjela prevesti 12 milijuna putnika i više od 3 milijuna vozila, naglasivši da je ekonomska snaga i važnost brodarske industrije u svijetu vidljiva iz podatka da godišnje preveze više od dvije milijarde putnika.

Predsjednik Vlade kazao je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priprema  Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog prometa, ključni dokument za transportnu tehnologiju, koji će s donesenim ekološki prihvatljivim mjerama i energetskom učinkovitošću, poboljšati standard prometnih usluga duž obale i veza između otoka, a ambicija Vlade je i veća digitalizacija u tome području.

Dodao je da Hrvatska, kao članica Europske unije, otvara svoje tržište usluga i u obalnoj plovidbi, te očekuje da će od veće konkurencije profitirati građani, koji zaslužuju bolju i efikasniju uslugu po dobrim cijenama.

Naveo je i da je Vlada unutar Ministarstva regionalnog razvoja osnovala posebnu Upravu za otoke koja je posvećena isključivo razvoju otoka, a u proceduru upućuje izmjene zakona koji regulira sve što država čini za otoke. Na europskoj razini takav se mehanizam naziva smart island policy, a donosi mjere koje će naše otočane zadržati na otocima, poboljšati njihov standard i kvalitetu života i osigurati pristup uslugama kakve imaju i ljudi koji žive na obali.

Predsjednik Vlade naglasio je da Hrvatska, kao i mnoge druge zemlje, subvencionira svoju brodarsku industriju s ukupnim iznosom od 50 milijuna godišnje,  jer sve linije, zbog sezonskih uvjeta poslovanja, nisu ekonomski isplative.

Uvjeren da će i 42. međunarodna godišnja konferencija Interferry značiti  poticaj za usvajanje najboljih praksi povezivanja otoka, predsjednik Vlade Andrej Plenković zaželio je puno uspjeha u radu konferencije i ugodan boravak njezinim sudionicima u Splitu i Hrvatskoj.