Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 10. 2017.

Na pravosudnim je tijelima da ispitaju nepravilnosti u Agrokoru

Premijer Plenković dao je izjavu o revidiranom financijskom izvještaju Agrokora d.d. i revidiranom konsolidiranom financijskom izvještaju koncerna Agrokor koje je podnio PricewaterhouseCoopers

Financijski izvještaji pokazali su da je Agrokor 2016. imao gubitke od 11 milijardi kuna, kapital za 22 milijarde kuna manji nego 2015, neprikazane troškove u proteklih nekoliko godina te da je neovisna revizija prestižne svjetske kuće bila potrebna, utvrdio je Premijer Plenković.

"Izvanredni povjerenik podnio je odgovarajuće kaznene prijave DORH-u, sada je na pravosudnim tijelima da vrlo konkretno izvide kakav je karakter ovih nepravilnosti koje bi mogle imati i karakter nezakonitih radnji", rekao je Plenković, naglasivši kako je predlaganje Hrvatskom saboru da donese Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku ključan potez koji je Vlada napravila.

"Od siječnja, kada je krenula cijela rasprava o stanju u Agrokoru, što se tiče javne komunikacije bili izrazito obazrivi i oprezni. Poanta Vladine komunikacijske politike od kraja siječnja, u veljači i ožujku bila je smirivanje situacije kako se na financijska tržišta ne bi prenijela panika koja se tada stvara", naveo je Plenković.

Istaknuo je kako je Vlada reagirala u trenutku kada je zbog blokada, situacije koja je bila u kompaniji, nemogućnosti dobivanja svježe likvidnosti, praktički prijetio stečaj koji bi prouzročio ne samo gubitak radnih mjesta za zaposlenike u sustavu Agrokora, već bi doveo do lančane reakcije ne samo OPG-ova, malih i srednjih poduzeća, nego i velikih ozbiljnih dobavljača.

Predsjednik Vlade naglasio je kako bi došlo do negativnog domino-efekta, koji bi uzrokovao i lošu turističku sezonu, imajući na umu značaj maloprodajnoga lanca Konzuma.

"Sve je to spriječeno odvažnim potezom Vlade i donošenjem Zakona u Saboru", rekao je Plenković, ocijenivši kako je Zakon omogućio da, prije svega činjenica da postoji Izvanredna uprava, prekine slijed nepovjerenja te se stvori trenutak novoga povjerenja na slobodnom tržištu.

"To se i dogodilo početkom travnja kada je aktiviran Zakon na zahtjev bivše Uprave, vlasnika i svih članova tadašnje Uprave. Zakon se ne bi bio mogao aktivirati da do podnošenja takvog zahtjeva nije došlo od strane bivše Uprave. To je ključno i izrazito važno", kazao je premijer Plenković.

Naveo je kako sada slijedi faza da se u okviru vremenskoga roka koji je propisan zakonom (12 + 3 mjeseci) ide prema daljnjem procesu restrukturiranja i nagodbi.

"Prema tome, sve što pravosudna tijela trebaju raditi, radit će to neovisno o Vladi i bilo kojoj političkoj stranci", rekao je Plenković.

"Izvanredna uprava, zajedno s Vjerovničkim vijećem, sa svima koji imaju obveze i potraživanja prema Agrokoru, nastavlja proces nagodbe i restrukturiranja", utvrdio je Plenković, izrazivši očekivanje da izvanredna uprava nastavi sa svojim radom i redovito jednom mjesečno informira Vladu o svojim aktivnostima.

Na upit novinara o sastancima ministra financija Zdravka Marića i uprave Agrokora s početka godine, Plenković je odgovorio da nema nikakvih tajni.

"Dakle, ako imate nekakav proces, da vam se emancipira kriza u najvećoj kompaniji, što mislite, koji je prvi refleks? Prvi refleks je da pokušate doznati je li to stvarno tako. Niti ja niti bilo tko drugi u Vladi to ne može znati na temelju lapidarnih informacija koje su javno dostupne. Dakle, pokušali smo prije svega izvidjeti kakvo je stanje. Pitajte gospodina Petrova s kime se on sastajao. Idemo malo vidjeti koga je on to kontaktirao da bi, po njegovim riječima, namamio vlasnika Agrokora na sastanak u Vladu. Evo, mene to zanima, tko je osoba koja je bila posrednik, koja je namamila vlasnika Agrokora da dođe na sastanak u Vladu 26. veljače. Ja bih to volio znati, jer to nisam znao", naveo je Plenković.

Na upit može li Zdravko Marić ostati ministar financija s obzirom da se pokazalo da je bilo nepravilnosti i ranijih godina, premijer Plenković je kazao da može. 

"Ako ćete vi pitati mene pitanja koja postavlja SDP, kojem je domet bio u vremenu najveće gospodarske i financijske krize od hrvatske neovisnosti selfie sa zeljem. Ovo je stvar koja je zahtijevala znanje, odvažnost, stručnost. Mi smo to pokazali. Od oporbe ni dan danas nismo čuli ništa, ni konstruktivno ni korisno", rekao je Plenković.

Odgovarajući na upit, kazao je i da se dugovi Agrokora, koji premašuju vrijednost njegove imovine, neće prelomiti preko leđa građana, otklonivši pritom tezu o nacionalizaciji kompanije.

"Nema nacionalizacije. Da smo kompaniju htjeli nacionalizirati, onda bismo drugačije nazvali zakon. Vrlo precizno ograničeno je vremensko trajanje i mandat rada Izvanredne uprave. Ključan je proces restrukturiranja, isplata dobavljača, isplata partnera, plaća", naglasio je.

"Činjenica da kompanije u sustavu Agrokora rade. ne događa se niti jednom lipom sredstava koje bilo koji porezni obveznik uplaćuje u državni proračun, a izbjegli smo krizu", kazao je premijer Plenković.

Istaknuo je kako je karakter Zakona "čistilišni" te će imati transformacijski učinak na način poslovanja u hrvatskom gospodarstvu, kao i prekid odnosa međuovisnosti gospodarskih subjekata i modela poslovne prakse koja je postojala.

"Ključ je, glavna bit i efekt cijeloga ovoga procesa, koji nije jednostavan, gdje ima jako puno aktera i različitih interesa, napraviti tržišno gospodarstvo kakvo ono treba biti. Svake sekunde radim jedino i isključivo u interesu hrvatskih ljudi, poreznih obveznika, stabilnosti gospodarskoga i financijskog sustava te poštovanju načela diobe vlasti i funkcioniranju pravne države", utvrdio je Plenković.

Na pitanje o sastancima s vlasnikom Agrokora, Plenković je kazao da je jedini susret koji je imao s bilo kim iz Agrokora susret s Ivicom Todorićem. Sastali su se jednom koncem veljače i jednom koncem ožujka u Vladi oko 17 sati popodne, s vrlo precizno navedenim ljudima koji su bili na sastanku. Istaknuo je da su tadašnji koalicijski parteri bili upoznati apsolutno sa svim što je Vlada radila kako bi spriječila kolaps hrvatskoga gospodarstva, rekavši kako je vrijeme da se prestane s mistifikacijama i lažnim optužbama.

"Sve ovo vrijeme odgovorno imamo jednu te istu liniju u svakoj fazi procesa. To je ono što radimo u Vladi i što ćemo nastaviti u budućnosti", zaključio je predsjednik Vlade.