Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 10. 2017.

Drvnoprerađivačka industrija ima golem razvojni potencijal

Ističući važnost hrvatske drvne i drvno-prerađivačke industrije, koja čini 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se radi o grani koja ima ogromnu perspektivu za daljnji razvoj. Dodao je da je potrebno veći naglasak staviti na prerađivanje, odnosno proizvodnju namještaja.

Podsjetio je da je Vlada u travnju donijela strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, za razdoblje 2017–020.

„To znači da želimo potaknuti sve vas koji se bavite ovom djelatnošću i ovom granom hrvatskoga gospodarstva te na taj način u potpunosti valorizirati visoko kvalitetnu domaću proizvodnju i domaću sirovinu, osobito slavonski hrast koji je prepoznatljiv na tržištu“, kazao je.

Dodao je da Vlada želi potaknuti i znanstvene i dizajnerske zajednice, kao i sve druge aktivnosti koje će postići održivu konkurentnu poziciju na tržištu.

„Kao i u drugim granama gospodarstva ključan je inovativan pristup kako bismo u ovom segmentu bili uspješniji na europskoj i svjetskoj razini. Potrebno je povezati gospodarstvo i znanstvenu zajednicu i na taj način napraviti dodatnu vrijednost od sredstava koje će Ministarstvo poljoprivrede kroz svoje subvencije alocirati ovoj grani drvno-prerađivačke industrije“, rekao je predsjednik Vlade. 

Istaknuo je da Vlada želi svim gospodarstvenicima osigurati što bolje i kvalitetnije uvjete poslovanja.

„Želimo rasteretiti vaše obveze te vam stabilnošću i predvidljivošću pravnog, poreznog i ulagačkog okvira olakšati poslovanje kako bi ono bilo učinkovitije i pouzdanije te da vam legitimacija koju smo dobili ulaskom u Europsku uniju olakša pristup na druga tržišta“; poručio je predsjednik Vlade i dodao da će na taj način drvno-prerađivačka industrija ostvariti još veći udjel u ukupnom hrvatskom izvozu. 

Govoreći o brojnim aktivnostima na Zagrebačkom velesajmu, Plenković je istaknuo da se time održava duga velesajamska tradicija te pridonosi turističkoj ponudi Zagreba.

Uz čestitke organizatorima svim je izlagačima i posjetiteljima zaželio uspješnu 44. Ambientu.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.