Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 10. 2017.

Plenković primio tim medicinskih stručnjaka projekta OSTEOproSPINE

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je posjet znanstvenika s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu okupljenih oko projekta OSTEOproSPINE

Uz dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Marijana Klaricu, sastanku su nazočili akademik Slobodan Vukičević, prof. dr. Lovorka Grgurević, dr. sc. Mihaela Perić, mr. sc. Smiljka Vikić Topić, doc. dr. Donatella Verbanac, prof. Ivanlića Bastalić i Lucija Kučko, te dr. Hermann Oppermann iz društva Genera istraživanja.

Predsjednik Vlade čestitao je Medicinskom fakultetu i znanstvenicima kojima je Europska komisija za znanost odobrila 6 milijuna eura za veliki inovativni znanstveni projekt OSTEOproSPINE. Naglasio je da je riječ o krupnom uspjehu za hrvatsku medicinu i znanost.

Članovi tima OSTEOproSPINE, na čelu s akademikom Slobodanom Vukičevićem, predstavili su projekt te naglasili da je to već drugi projekt u kojemu je Europska komisija za znanost povjerila koordinaciju Hrvatskoj. U kliničkim će se ispitivanjima provjeriti sigurnost i učinkovitost novog hrvatskog lijeka Osteogrow u liječenju bolesnika s kroničnom boli u leđima, što je druga najučestalija bolest nakon obične prehlade.

Koordinator je projekta Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz 12 partnera iz 6 europskih zemalja, Hrvatske (Genera istraživanja, Opća bolnica Varaždin, Smart Medico, Triadelta partners Ltd., Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Austrije (Medicinski fakultet Sveučilišta u Beču, Sveučilište Johannes Kepler, Medicinsko sveučilište u Grazu), Velike Britanije (Paul Regulatory Services Ltd.), Slovenije (Clinres Farmacija), Poljske (2KMM Sp) i Njemačke (Eurice), a klinička će se ispitivanja provesti u Hrvatskoj i Austriji.