Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 11. 2017.

Ponovno ćemo iznijeti što je prijetilo gospodarstvu i financijskom sustavu

Premijer Plenković dao je izjavu za medije prije početka sjednice Hrvatskoga sabora na kojoj će se, na inicijativu oporbe, raspravljati o izglasavanju nepovjerenja Vladi

Predsjednik Vlade kazao je da će Vlada ovu raspravu iskoristiti da hrvatskoj javnosti, zastupnicima i kolegama iz oporbe još jednom izloži sve činjenice, argumente i sve što je u određenom trenutku prijetilo hrvatskom gospodarstvu i financijskom sustavu. Najavio je da će Vlada još jednom obrazložiti pravnu utemeljenost, ustavnost i zakonitost donošenja zakona o izvanrednoj upravi te iznijeti sve što je taj zakon spriječio da se, u negativnom pogledu, dogodi hrvatskome gospodarstvu, radnim mjestima i turističkoj sezoni. Ponovio je da proces koji vodi izvanredna uprava pridonosi restrukturiranju kompanije, postizanju nagodbe s vjerovnicima, kao i normalnom radu i ostanku zaposlenika u okviru sustava Agrokora.

„To je cilj današnje rasprave iz kuta gledanja Vlade Republike Hrvatske i odgovorne politike u općem interesu hrvatskih građana“, pojasnio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Plenković osvrnuo se i na „novi stil“ koji promovira dio zastupnika u Hrvatskome saboru, koristeći prava sukladno Poslovniku, a koji raspravu o nekoj temi pretvara, zlorabeći trenutni veliki medijski interes za neku drugu temu, u raspravu o nečemu što nije predmet, niti točka sjednice. Pohvalio je izvanredno sudjelovanje kolega iz pozicije i opozicije i njihov input u saborskoj raspravi o sastancima Europskoga vijeća, osobito o učincima i sadržaju Digitalnog summita u Tallinnu, važnog za Hrvatsku, za Europu, za budućnost radnih mjesta i digitalno društvo.

„Međutim, ona zadnja tri sata rasprave, jednostavno su nešto što nije dobro niti za temu, niti za demokraciju, niti za jačanje institucija. Smatram da se takvom ponašanju moramo suprotstaviti svojim legitimnim mandatima, ali i vrlo kvalitetnim, sadržajnim raspravama i tu ćemo raditi razliku između ozbiljnih i onih drugih“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.