Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Budimpešta | 27. 11. 2017.

Kineskim ulagačima i kompanijama želimo približiti hrvatsko tržište

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje 27. i 28. studenoga u radu 6. Summita zemalja srednje i istočne Europe i Kine u Budimpešti

U svom izlaganju predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo prilikom za susret s kineskim predsjednikom Vlade Li Keqiangom i definiranjem snažnije suradnje s Kinom.

Predsjednik Vlade istaknuo je sve veću razmjenu između hrvatskih i kineskih gospodarstvenika te je u tom kontekstu spomenuo i kinesko ulaganje u tvrtku Rimac Automobili kao njihovu najveću investiciju u visoku tehnologiju u Hrvatskoj. 

„Kina je ključna država u održavanju zamaha u globalnom gospodarstvu. Drago nam je što je predsjednik Vlade Narodne Republike Kine Li Keqiang, otvarajući poslovni forum, izložio potencijal suradnje ovog formata, dok je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban istaknuo koliko su učinile neke članice“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Dodao je da Hrvatska podržava kineske inicijative i sudjeluje u njima, poput „Kina + 16“ i „Jedan pojas, jedan put“ koje promiču infrastrukturnu povezanost Kine s Europom, te da je Hrvatska svojim strateškim pozicioniranjem neizostavan dio tih inicijativa, bez obzira radi li se o novim zrakoplovnim linijama, pomorskom prijevozu ili željeznici. 

„Stoga se nadamo većem interesu kineskih ulagača i kompanija u korištenje naših lučkih kapaciteta te u nadogradnju i modernizaciju željezničke mreže“, poručio je predsjednik Vlade, naglasivši da kineskoj strani ukazujemo na prednosti naših luka, ne samo Rijeke nego također Zadra i Ploča. 

Plenković je uvjeren da će sve više kineskih kompanija pokazivati interes u daljnjem procesu proširenja naših lučkih kapaciteta, infrastrukture i logistike. Najavio je da će Hrvatska sljedeće godine biti domaćin konferencije  „Kina + 16“ za ministre turizma te da će se na marginama tog događaja organizirati niz promidžbenih aktivnosti kako bi se kineskim turističkim agencijama približilo hrvatsko tržište i njegova ponuda. 

Hrvatska je u okviru te inicijative također prihvatila osnivanje koordinacijskog centra za mala i srednja poduzeća, koji će bolje povezati hrvatske male i srednje tvrtke s kineskom stranom te će im nastojati pomoći u nastupu i plasmanu proizvoda na kineskom tržištu. Pripreme za otvaranje centra su u tijeku te je predviđeno da s radom započne iduće godine. 

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na summitu u Budimpešti sudjeluje ministar turizma Gari Cappelli te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.