Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Mostar | 4. 12. 2017.

Radni posjet Mostaru: podržavamo ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se danas i sutra s vodstvom Hrvata u Bosni i Hercegovini i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora

Po dolasku u Mostar predsjednik Vlade Plenković položio je s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem zajednički vijenac pred spomen-obilježjem hrvatskih branitelja.

U izjavi za medije predsjednik Vlade naglasio je da će Hrvatska podupirati Bosnu i Hercegovinu i učiniti sve kako bi Hrvati u toj zemlji bili ravnopravan narod.

"Hrvatska prije svega stoji uz Bosnu i Hercegovinu, stoji uz Hrvate u Bosni i Hercegovini. Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod i da se poštuje ta jednakopravnost između tri naroda", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska tijekom ove godine na domaćem i međunarodnom planu nastojala poduprijeti Hrvate u Bosni i Hercegovini jačanjem suradnje dviju država i konstitutivnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Posebno važnim ocijenio je izbore koji će se održati sljedeće godine u BiH u kontekstu potrebe izmjene izbornog zakona.

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović zahvalio je predsjedniku hrvatske Vlade na dolasku u Mostar i dodao da će tijekom boravka s njim razgovarati o presudi šestorici BiH Hrvata te mnogim drugim pitanja koja se tiču pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

U pratnji predsjednika Vlade Plenkovića u Mostar su stigli potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas