Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 15. 12. 2017.

Hrvatska i Slovenija zrele su i odgovorne države, korak bliže cilju

Nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu predsjednik Vlade Plenković dogovorio je sastanak o hrvatsko-slovenskom graničnom pitanju sa slovenskim premijerom Cerarom za 19. prosinca u Zagrebu

Po završetku sastanka Europskoga vijeća u Bruxellesu, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i suradnicima kako bi dogovorili nastavak dijaloga između Hrvatske i Slovenije o graničnom pitanju.

"U ovim okolnostima naših intenzivnih razgovora na marginama različitih međunarodnih skupova proteklih 5-6 mjeseci, dogovorili smo se da Miro dođe u Zagreb 19. prosinca, da nastavimo razgovore o pitanju granice tako da pokušamo utvrditi sve one elemente oko kojih postoji suglasje i hrvatske i slovenske strane", rekao je predsjednik Vlade Plenković u izjavi za medije.

Posebno bažnim ocijenio je da se u duhu dobrosusjedskih pozitivnih odnosa pokaže partnerima u Europskoj uniji da su Hrvatska i Slovenija zrele i odgovorne države, koje razumiju svoje pozicije, ali teže k pronalasku rješenja za pitanje granice.

"To je ključ naših današnjih razgovora i podloga za razgovore u Zagrebu u utorak", kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Na novinarski upit što je platforma za razgovore te oko čega su dvojica premijera postigla suglasje, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da se prije svega radi o suglasju u metodi.

"Važno je održati ozračje ovog dijaloga, kako bi se spriječili bilo kakvi jednostrani potezi, incidenti te raspoloženja u hrvatskoj ili slovenskoj javnosti koja ne bi bila blagonaklona pronalaženju rješenja", kazao je Plenković.

Upitan je li bilo obećanja o implementaciji arbitražne presude, predsjednik Vlade Plenković pojasnio je kako je predmet razgovora bio nastavak dijaloga usmjerenog na približavanje stajališta.

Govoreći o sastanku, Plenković je kazao da će stručnjaci detaljno razmatrati sve aspekte granice, a da je u ovom trenutku poslana politička poruka hrvatske i slovenske strane da se učine napori i pronađe rješenje za pitanje koje opterećuje odnose dviju zemalka posljednjih 26 godina.

Naglasio je da će dolaskom Mire Cerara u Zagreb, Hrvatska i Slovenija biti korak bliže tom cilju.

"Zreo, odgovoran, ozbiljan i partnerski dijalog između Slovenije i Hrvatske po meni je jedino moguće rješenje. Slovenija i Hrvatska dvije su zemlje koje u povijesti nisu imale sukoba. Nemamo nikakav razlog da jedno rezidualno pitanje raspada bivše države ne riješimo na zreo, civiliziran način svojstven članicama Europske unije", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković, poručivši kako je u ovom trenutku teško procijeniti koliko će taj proces trajati.

"Važno je da učinimo sve da idemo naprijed u tom procesu. Miro i ja dobro se razumijemo. Slovenija je nama bitna, susjedna i prijateljska zemlja, s kojim  nas puno tog veže - od gospodarstva i političkih odnosa do ljudi. Učinit ćemo sve da na tom tragu rješavamo ovo pitanje. Ovo je na neki način test zrelosti pa i javnosti i komentatora", rekao je Plenković.

U Bruxellesu je predsjednik Vlade Plenković prvi put sudjelovao na uključivom sastanku svih država članica koji se odnosi na Eurozonu, gdje je ponovio da je Hrvatska donijela Strategiju za priključenje Eurozoni te da je o tom nacionalnom cilju pokrenuta javna rasprava.

"Ovaj je tjedan održan skup na kojem smo koristili komparativne korisne primjere Slovačke i Slovenije, odnosno koje su korake te zemlje poduzimale, a mogu biti korisni u procesu pred nama", kazao je predsjednik Vlade.

Na sastanku je istaknuo i kvalitetne makroekonomske pokazatelje Hrvatske te ubrzano smanjivanje javnoga duga i deficita, kao i porast izvoza, zaposlenosti i produktivnosti te svega što još slijedi kroz strukturne reforme koje će se poduzimati, a koje su preduvjet kroz europski semestar da se Hrvatska brže i bolje kvalificira i za tečajni mehanizam II. Naveo je kako je taj cilj ambicija ostvariti do 2020. kada će Hrvatska predsjedati Vijećem Europske unije.

"Ratifikacijom Ugovora o stabilnosti, konvergenciji i upravljanju, koji je bitan i koji će vrlo skoro ići na Vladu i u Sabor na usvajanje, kreiramo i pravnu podlogu za taj proces", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Osvrnuvši se na pregovore oko Brexita, predsjednik Vlade kazao je da je postignuti napredak dovoljan, što je važna poruka jer proces ide dalje i u pogledu razgovora s Irskom, financijske omotnice i prava građana.

"Nama je posebno važno da prava hrvatskih državljana u Ujedinjenom Kraljevstvu budu u cijelosti jednako tretirana kao i svih ostalih članica. S obzirom da smo najnovija članica, naznačio sam da je Hrvatskoj izrazito bitno, što Komisija i uvažava, da nema nikakvih dilema oko njihova statusa jednom kada proces bude gotov", poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Na novinarski upit o Vrhbosanskoj nadbiskupiji, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je donesena odluka koja je u interesu potpore hrvatskom narodu u BiH.

"Postoji strateški interes Vlade RH da brine o Hrvatima kao konstitutivnom narodu", poručio je Plenković, dodavši da je Ministarstvo financija predložilo rješenje koje je na tragu dogovora, pa i zahtjeva koji je dobio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Upitan za djecu oboljelu od spinalne mišićne atrofije, predsjednik Vlade kazao je da, nažalost, postoji niz teških bolesti za koje lijekovi nisu na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Drago mi je da sam i neposredno razgovarao s roditeljima i djecom koja, nažalost, imaju dijagnozu SMA. To je vrlo teška i zahtjevna bolest, mnogo je tu emocija, empatije i razumijevanja", ocijenio je predsjednik Vlade, istaknuvši kako je važno je da se za one koji su najugroženiji nađu rješenja, o čemu odlučuje Povjerenstvo koje čine stručni liječnički timovi.

"Ministarstvo zdravstva i drugi resori pokušat će naći model koji bi generirao šire financiranje sredstava za ove lijekove koji nisu na listi HZZO-a", zaključio je predsjednik Vlade.