Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 12. 2017.

2018. – godina dubokih reformi i dinamiziranja gospodarstva

Kao gost HTV-ova Dnevnika premijer Plenković sumirao je proteklu, politički turbulentnu godinu i najavio poteze svoje vlade u idućoj. Naglasio je da građanima želi poslati poruku optimizma.

U razgovoru s urednicom informativnog programa HTV-a Katarinom Perišom-Čakarun premijer Plenković kazao je kako je Vlada u ovoj godini, generalno gledajući, ostvarila većinu planiranih ciljeva, a na dnevnom je redu bilo mnogo tema koje su svojevrsni simboli hrvatske političke i gospodarske tranzicije. Kada bi morao izdvojiti najteži, najzahtjevniji događaj pred kojim se Vlada našla – to je kriza u Agrokoru.

"Bila je takvih dimenzija da smo morali koristiti nove, posebne alate kako bismo se s njom uspješno suočili, koristeći iskustva drugih zemalja koje su se našle u sličnim krizama - poput Italije u slučaju s Parmalatom. Donošenje posebnog zakona spriječilo je ne samo slom te kompanije i gubitak tisuće radnih mjesta u njoj, nego i prelijevanje krize na čitavo gospodarstvo i posvemašnju destabilizaciju našega financijskog sustava", pojasnio je Plenković.

Dodao je kako je lex Agrokor bio jedino moguće rješenje da se sačuvaju gospodarstvo i radna mjesta, a Vlada je odabrala dobar put koji je omogućio da se isplate mali i srednji dobavljači, kao i OPG-ovi, te da se nađe novo financiranje.

Naglasio je da se Vlada ponašala odvažno i odgovorno, a rezultat toga je nastavak pozitivnih trendova - rast BDP-a, smanjenje javnog duga i deficita, smanjenje nezaposlenosti, najuspješnija turistička sezona i dr.

"Imam dojam da javnost nije u potpunosti svjesna kakvu smo katastrofu spriječili. I inače mi se čini kao da je zamagljen niz pozitivnih aspekata u nekakvoj težnji da se na sve gleda s pesimizmom. Želim hrvatskim ljudima poslati poruku optimizma. Da osvijestimo ono što je dobro, a da će Vlada učiniti sve da se riješi ono što se još mora riješiti", poručio je Plenković.

Podsjetio je kako oporba nije imala baš neko kreativno rješenje za krizu u Agrokoru, a sve se svodilo na kritikantstvo u Hrvatskom saboru i na selfije koji su javnosti već dobro poznati. Ocijenio je kako u opoziciju nisu bili na potrebnoj razini političke odgovornosti.

"Volio bih da su prepoznali ovu krizu kao temu oko koje smo mogli graditi zajednički nazivnik. Raskid suradnje s Mostom upravo na ovoj temi bila je ispravna politička odluka. Ako ste predsjednik Vlade, menadžer neke kompanije ili trener nogometnog tima, ne možete imati u ekipi tri, četiri igrača koja pucaju na vlastiti gol", rekao je Plenković.

Od vanjskopolitičkih prioriteta u idućem periodu, Plenković je izdvojio ulazak u Schengen, OECD i Eurozonu, a na unutarnjem planu provedbu reformi u ključnim područjima - obrazovanju, pravosuđu te mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

"Temeljna zadaća koju sam dao svim ministrima jest da iduća godina mora biti godina dubokih, korjenitih reformi, posebno što je to prva godina u ovom desetljeću bez izbora", istaknuo je Plenković.

Nakon što je HDZ osigurao preduvjet stabilnosti, Plenković je naglasio kako je u idućoj godini odgovornost Vlade dinamizirati gospodarstvo, a da pritom ostane društvena osjetljivost i solidarnost prema onima kojima je najteže, bilo da je riječ o umirovljenicima, nezaposlenima ili radnicima s niskim plaćama, odnosno da se pozitivni trendovi konkretno osjete u životima građana.

Komentirajući stabilnost i funkcionalnost parlamentarne većine, Plenković je napomenuo kako su u svim ključnim trenucima u Hrvatskom saboru, od ljeta naovamo, uspjeli imati vrlo čvrstu koheziju 78 zastupnika, nekada i više.

"HNS se pokazao kao pouzdan partner, suradnja je jako dobra, a parlamentarna većina stabilna", kazao je Plenković.

Govoreći o planiranom otkupu INA-e, Plenković je naveo kako mu je kolega Viktor Orban niz puta u razgovorima na marginama Europskog vijeća prenio da Mađarska želi da MOL proda svoj udio u INA-i, i da to bude i brzo i pravedno. Plenković je istaknuo kako hrvatska Vlada ne želi da otkup MOL-ovih dionica dovede do povećanja javnog duga - i na listi kriterija taj je najvažniji.

"Temeljito smo se pripremili, tražimo međunarodne savjetnike koje ćemo ovisno o njihovim kvalifikacijama i iskustvima kombinirati po fazama procesa. Kada dobijemo njihove ponude, analize i procjene, donijet ćemo sve potrebne odluke kako bismo ostvarili svoj cilj. To nije posao 'otići u dućan i kupiti neki artikl'. S tako ozbiljnim stvarima ne treba brzati", kazao je Plenković.

Što se tiče granice sa Slovenijom, Plenković je poručio kako će se Hrvatska ponašati odgovorno, neće povlačiti jednostrane poteze, ali će znati štititi ono što je naše.