Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 1. 2018.

Odluka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća: Raspušten ličko-senjski HDZ

Predsjednik Plenković kazao je u izjavi medijima da je Darko Milinović neprimjereno reagirao te da javni natječaji postoje zato da se transparentno biraju najbolji kandidati

Govoreći o povodu održane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazao je kako je to bila odluka člana Predsjedništva HDZ-a, ličko-senjskog župana i Darka Milinovića, koji je dao ostavku na mjesto predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije. Plenković je podsjetio i kako je Milinović jučer na konferenciji za medije kritizirao ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zbog odabira, nakon javnog natječaja, ravnatelja Nacionalnog parka "Plitvička jezera".

"Konsenzualna je odluka i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a o raspuštanju ličko-senjskog odbora HDZ-a. Imenovano je Povjerenstvo, koje će voditi Darko Nekić, inače državni tajnik u Ministarstvu uprave. U sljedećim mjesecima organizirat će se unutarstranački izbori u Ličko-senjskoj županiji", poručio je Plenković.

Naglasio je kako je ključna poruka HDZ-a da javni natječaji postoje kako bi se transparentno, na temelju stručnih kvalifikacija, birali najbolji kandidati.

"Iza takvog načela stojimo i stoga smo danas i donijeli ovakvu odluku. G. Milinović uistinu je neprimjereno reagirao na odluku koje je donijelo Ministarstvo – na temelju natječaja. On ostaje župan, član je Predsjedništva HDZ-a, a mi smo donijeli političku odluku da se raspusti ličko-senjski HDZ i provedu izbori", kazao je Plenković.

Plenković je napomenuo kako je s glavnim tajnikom Gordanom Jandrokovićem danas razgovarao i s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem. Dodao je da nakon što je protiv njega pokrenut kazneni postupak, inzistira da Tomašević preuzme odgovornost i podnese ostavku.

"Dali smo mu rok do iduće sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a 15. siječnja. On mora povući konzekvence, a što će se na kraju u pravnom procesu zbivati – to je nešto sasvim drugo. Od njega to očekujemo s obzirom da ovakva situacija – kakva je danas – u političkom smislu otežava rad i njega kao župana, opterećuje funkcioniranje Požeško-slavonske županije te stavlja HDZ u negativni kontekst", ocijenio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako u HDZ-u nema "frakcija" – postoji politika stranke i politika Vlade RH. Podsjetio je kako vod HDZ malo više od godinu i pol - i u tom razdoblju stranka je pobijedila i na parlamentarnim i na lokalnim izborima, dok će u ovoj godini riješiti sve financijske obveze koje su naslijeđene.

"Stranka je konsolidirana. Veliku odgovornost imamo i na razini županija, gradova i općina. Ova Vlada je pokazala najveći duh partnerstva i uvažavanja sa županijama. Tko se ovoliko puta u prošlih 20-ak godina više bavio županijama? Od fiskalne decentralizacije, kontinuiranog dijaloga te potpore projektima - neovisno tko je na vlasti. Politika koju vodim je konzistentna", rekao je Plenković, dodavši kako ima čvrstu potporu i u parlamentarnoj većini i u samom HDZ-u, a najviša tijela stranke daju čvrstu potporu Vladi RH.

Komentirajući granično pitanje sa Slovenijom, premijer Plenković ponovio je kako je pozicija Hrvatske jasna – poziva Sloveniju na dijalog i ne povlači nikakve jednostrane poteze.

"Ponašamo se odgovorno i na razini relacija kakve bi trebale imati dvije partnerske države u Europskoj uniji, dvije saveznice u NATO-u. Ponovit ću još jednom - vrlo smo blizu glede supstance samog rješenja pitanja granice. No, to podrazumijeva i određeni iskorak sa slovenske strane", zaključio je Plenković.

Teme