Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 13. 1. 2018.

Da nismo hitro reagirali na krizu u Agrokoru, ne bi bilo rekordne sezone

Andrej Plenković sudjelovao je na proslavi 28. obljetnice utemeljenja HDZ-a u Splitu – kao poseban gost pridružio mu se predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

Uz predsjednika Vlade i HDZ-a Plenkovića, na stranačkom skupu u Hotelu Lav u Splitu okupljenima su se obratili predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Splita Petar Škorić, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, predsjednik splitsko-dalmatinskog Županijskog odbora HDZ-a Ante Sanader te predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Živko Nenadić. Kao poseban gost govorio je predsjednik HDZ-a BiH te hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

U svom obraćanju, predsjednik Plenković nije propustio još jednu priliku čestitati hrvatskim rukometašima na briljantnoj pobjedi protiv Srbije, a splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu na pobjedi na izborima.

"Mi smo velika, snažna, pobjednička stranka. Stranka koja okuplja. Ima nas toliko da je jasno da ne možemo u svemu imati isto mišljenje, ali mi to rješavamo dijalogom. U Splitu uskoro imamo kotarske izbore. I na njima očekujemo pobjedu", poručio je Plenković.

Prošla je godina bila puna izazova, nastavio je Plenković, dodavši kako se Vlada morali suočiti s nizom naslijeđenih, godinama nerješavanih problema.

"Primjerice, buknula je kriza u vodećoj hrvatskoj kompaniji. Da nismo promptno reagirali, ne bismo mogli danas govoriti o najboljoj turističkoj sezoni u povijesti ili o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske! Hvala kolegici Martini Dalić na velikom poslu koji je obavila oko Agrokora", kazao je Plenković.

Komentirao je i situaciju sa Slovenijom, podsjetivši kako je postojala arbitraža, u koju je Hrvatska ušla u kontekstu pristupanja Europskoj uniji.

"Djelovali smo stručno i odgovorno, u tom procesu nismo pogriješili mi, nismo prekršili međunarodno pravo mi, nego druga strana. Vjerujem da ćemo sa Slovencima naći rješenje koje nam je svima prihvatljivo, a za to je potreban dijalog. Argumenti su jasni i oni su u svojoj biti na našoj strani", rekao je Plenković.

Predsjednik Plenković važan je dio svog govora posvetio upravo Bosni i Hercegovini te borbi bosansko-hercegovačkih Hrvata za stvarnu ravnopravnost kao konstitutivnog naroda:

"Nadolazeći izbori u BiH uvelike će odrediti položaj naših sunarodnjaka u BiH. Čini se da nisu nestale ambicije da im se preglasavanjem nametnu politički predstavnici, da im drugi - umjesto samih Hrvata - izaberu člana Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Stoga pozivam sve Hrvate s dvojnim državljanstvom da sudjeluju na izborima u BiH", naglasio je Plenković.

U svom obraćanju, predsjednik sestrinskog HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Istaknuo je da je i BiH, kako je to često navodio dr. Franjo Tuđman, nacionalna država hrvatskog naroda.

"Jedan je HDZ, jedan je hrvatski narod! Uvijek to naglašavam. Isti su nam utemeljitelji. Ako smo se othrvali agresiji, ako smo opstali kao narod, sada moramo raditi na tome kako da izgradimo BiH kao modernu državu. Moramo gledati kako kvalitetno infrastrukturno i gospodarski povezati Hrvatsku i BiH. Mi smo stožerna snaga i u Hrvatskoj i u BiH. Napravimo snažan pleter, budimo dio zajedničkog europskog prostora, pa se ni administrativna granica između dviju država hrvatskog naroda neće toliko osjećati", kazao je Čović.

Prije same proslave 28. obljetnice utemeljenja HDZ-a na području Splita, izaslanstvo naše stranke, predvođeno predsjednikom Plenkovićem, položilo je vijence i upalilo svijeće ispred spomenika prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na splitskoj rivi.