Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 1. 2018.

Položaj hrvatske manjine u Srbiji važno je pitanje za Vladu

Premijer Plenković primio je predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Slavena Bačića i zastupnika u Narodnoj skupštini Tomislava Žigmanova

Razgovarali su o položaju i statusu hrvatske manjine u Srbiji. Pozitivnim su ocijenili to što se će se, nakon višegodišnje stanke, 30. i 31. siječnja održati Međuvladin mješoviti odbor za praćenje Sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom.

Gosti su zahvalili predsjedniku Vlade na potpori i stalnom kontaktu s najvišim dužnosnicima hrvatske vlade. U tom kontekstu spomenuli su i nedavni posjet ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Subotici u prigodi održavanja svečane akademije Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u povodu 15. obljetnice izbora prvog saziva HNV-a u Srbiji i 15. obljetnice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji.

Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izvijestili su predsjednika Vlade o projektima i programima koje provode uz potporu Hrvatske, koja preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mnogobrojnim udrugama i organizacijama osigurava značajna sredstva za njihovo djelovanje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za Vladu Republike Hrvatske te izrazio očekivanje da će Republika Srbija u punoj mjeri ispuniti preuzete međudržavne obveze. To se odnosi na pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, njihovih kulturnih prava te obrazovanja i informiranja na hrvatskome jeziku i pismu.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Teme