Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 1. 2018.

Na energetskoj karti Europe Hrvatska može biti čvorište i izvoznik energije

Premijer Plenković primio je Maroša Šefčoviča, potpredsjednika Europske komisije zaduženog za Energetsku uniju

Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Razgovaralo se o upravljanju europskim i nacionalnim energetskim i klimatskim planovima za razdoblje 2021–2030, razvoju unutarnjeg energetskog tržišta i njegovoj ulozi u regionalnoj suradnji u području energetike, uključujući inicijativu za energetsku povezanost srednje i jugoistočne Europe (CESEC).

Predsjednik Vlade kazao je da je Energetska unija jedan od prioriteta Junckerove Komisije te da su i aktivnosti njegove Vlade usmjerene na energetsku politiku, s osobitim naglaskom na sigurnost opskrbe, razvoj interkonekcija među državama i realizaciju projekata od zajedničkog interesa sa susjednim državama.

Glavni ciljevi EU-a na području Energetske unije su rastuća, fleksibilna i održiva proizvodnja energije, povezana energetska infrastruktura i veća energetska učinkovitost, rekao je Šefčovič.

Hrvatska do kraja godine planira donijeti novu energetsku strategiju koja će biti u skladu s tim ciljevima, istaknuo je predsjednik Vlade Plenković.

U razgovoru je istaknuto zadovoljstvo suradnjom Europske komisije i Vlade na izradi novog Zakona o tržištu plina koji je prošlog tjedna upućen u saborsku proceduru.

Bilo je riječi i o nastavku suradnje na LNG projektu, za koji je Europska komisija dodijelila više od 100 milijuna eura, pri čemu je najavljeno donošenje posebnog zakona o LNG-u.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je veliki potencijal Hrvatske kao energetskog čvorišta. "Hrvatska na energetskoj mapi Europe može biti čvorište i izvoznik energije", poručio je Plenković.