Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 2. 2018.

Sastanak s glavnim direktorom Međunarodnog odbora Crvenog križa

Razgovaralo se o pitanju nestalih osoba, pri čemu je premijer Plenković izvijestio o naporima i aktivnostima koje Hrvatska poduzima radi rasvjetljavanja sudbine nestalih

Predsjednik Vlade Plenković primio je posjet glavnog direktora Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Yvesa Daccorda.

Uz predsjednika Vlade u sastanku su sudjelovali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i Stjepan Sučić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja.

Razgovaralo se o pitanju nestalih osoba, pri čemu je predsjednik Vlade izvijestio o naporima i aktivnostima koje Hrvatska poduzima s ciljem rasvjetljavanju sudbine nestalih.

Naglasio je da je pitanje nestalih prvenstveno humanitarno pitanje koje treba što prije zatvoriti i na taj način osigurati dignitet žrtava i njihovih obitelji. U kontekstu ubrzanja samog procesa istaknuo je važnost suradnje, razmjene informacija i dokumentacije sa zemljama iz regije.

Direktor Yves Daccord upoznao je sugovornike s ulogom i aktivnostima Međunarodnog odbora Crvenog križa te pohvalio dosadašnju suradnju s Hrvatskim Crvenim križem.

Razgovaralo se nadalje o o tome kako ICRC može pridonijeti pronalaženju nestalih osoba, pri čemu je naglašena potreba suradnje sa Ministarstvom hrvatskih branitelja, koje je na razini Hrvatske nadležno za tu problematiku.