Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 3. 2018.

HDZ zadržao veliku prednost pred ostalim strankama

Prema redovitom istraživanju CRO Demoskop HDZ u ožujku bilježi potporu od 28,9 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 20,8 posto

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom ožujka (od 28. veljače do 3. ožujka), pokazuje učinke najnovijih događaja na političkoj sceni na stranački rejting i percepciju političkih aktera.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom ožujka (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka u ožujku nalazi se HDZ s izborom od 28,9 posto ispitanika (prema 29,3 posto iz veljače). SDP je drugi i bilježi potporu od 20,8 posto (prema 21,1 iz veljače), a slijede Živi zid s izborom od 10,9 posto (prema 11,8 posto iz veljače) i MOST sa 7,1 posto (prema 6,1 posto iz veljače) te ostale stranke, a neodlučnih birača je 14,7 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 16,9 posto, drugi je "Nitko" (nijedan političar) s 16,1 posto odabira ispitanika, a treći je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 12,5 posto (prošli mjesec 10,9 posto). Slijede Božo Petrov i Ivan Pernar sa po 5,3 posto te ostali političari.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 22,7 posto, a drugo mjesto dijele "svi političari" s izborom od 12,3 posto. Treće mjesto zauzima Milorad Pupovac sa 10,6 posto, a slijede predsjednik SDP-a Davor Bernardić sa 9,2 posto, Martina Dalić sa 5,7 posto te ostali političari.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 17,6 posto građana (prošli mjesec 21,1 posto), dok ih 72,2 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prošli mjesec 67,7 posto). Kakav je smjer zemlje, ne zna 10,2 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade u ožujku iznosi 32,9 posto, a Vladine politike ne podupire 51,5 posto ispitanika, dok ih 15,6 posto nema stava o njima.

U izboru za najvažniju temu mjeseca Agrokor i događaji vezani uz njega su se nakon dvomjesečne stanke vratili na vrh ljestvice s izborom od 50,7 posto. Posjet predsjednika Srbije Vučića Hrvatskoj druga je najvažnija tema s izborom od 13,6 posto, dok je dugotrajna društvena kriza i iseljavanje mladih najvažnija tema za 9,1 posto ispitanika. Ledeni val u zemlji najvažnija je tema  za 6,1 posto građana, a ostavka državnog tajnika Marina Strmote je na petom mjestu za njih 4,9 posto.

Teme