Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 3. 2018.

Novi statut – viši demokratski standardi za moderan i uspješniji HDZ

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo je odluku da se Teze za izradu novog Statuta upute na unutarstranačko savjetovanje kako bi se što više članova uključilo u proces izrade novog Statuta HDZ-a

Na prijedlog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, Predsjedništvo HDZ-a donijelo je 7. prosinca 2017. Odluku o osnivanju i imenovanju Radne skupine za izradu prijedloga novog Statuta HDZ-a - temeljnog dokumenta koji propisuje političke ciljeve i način djelovanja stranke.

Za voditelja Radne skupine imenovan je, jednoglasno, magistar prava Karlo Ressler, a za njene članove Dražen Bošnjaković, Ivo Ivančić, Mario Kapulica, Ilijana Krešić Rajič, Damir Mikuljan, Damir Sesvečan, Davor Ivo Stier i Marija Vrhovski.

Radna skupina je dobila zadaću da nacrt prijedloga novog Statuta dostavi Predsjedništvu HDZ-a do 1. travnja 2018. godine.

Ubrzo nakon odluke Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Plenković uputio je svim članovima Radne skupine za izradu prijedloga novog Statuta HDZ-a tzv. mission letter, pismo kojim precizira njihovu zadaću i ciljeve.

Ujedno, u pismu je izložio najvažnije elemente budućeg Statuta u skladu sa svojom vizijom HDZ-a kao moderne stranke koja je u stanju odgovoriti na ključne političke, gospodarske, društvene i sigurnosne izazove suvremenoga hrvatskog društva - vizijom koju je predstavio još u svom programu za predsjednika stranke "HDZ – Središnja snaga razvoja Hrvatske" (srpanj 2016.) te s kojom je HDZ pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Među ostalim predsjednik Plenković je naglasio da se novim Statutom želi nastaviti s podizanjem standarda unutarstranačke demokracije i transparentnosti rada, uz zadržavanje učinkovitosti u procesu donošenja odluka i jedinstva u provedbi utvrđenih politika, te osigurati veće sudjelovanje članica i članova u formiranju stranačkih politika, uključujući i mogućnost instituta unutarstranačkog referenduma te stvaranja preduvjeta za elektroničko glasovanje.

Također je izdvojio važnost poštivanja i razvijanja načela supsidijarnost (tj. povećanja slobode i odgovornosti županijskih i lokalnih organizacija HDZ-a) te jasnog razgraničavanja nadležnosti djelokruga stranačkih tijela, dužnosnika i zajednica.

"Želimo jasno definirati vrijednosnu orijentaciju stranke i osnažiti europsku dimenziju djelovanja HDZ-a kao dijela političke obitelji europskoga desnog centra, kao narodne i stožerne državotvorne stranke koja promiče hrvatske nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti, njegujući demokršćansku baštinu i univerzalna humanistička načela. Novi Statut bi trebao predstavljati pravni okvir za moderan, ambiciozniji i uspješniji HDZ, koji je svjestan političkog i društvenog konteksta Hrvatske na kraju drugog desetljeća 21. stoljeća", zaključio je predsjednik Plenković u pismu.

Na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a 26. veljače ove godine, voditelj Radne skupine Karlo Ressler predstavio je dokument pod nazivom Teze za izradu novog Statuta.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a jednoglasno je donijelo odluku, na prijedlog predsjednika Plenkovića, da se Teze upute na unutarstranačko savjetovanje kako bi se, susljedno proklamiranim načelima, što više članica i članova uključilo u proces izrade i donošenja novog Statuta HDZ-a.

Stranačka tijela donijela su tada odluku da bi se Statut trebao usvojiti na Općem saboru HDZ-a (Izvještajnom saboru), koji se planira održati 26. svibnja.

Tri dana nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, službeno je započelo unutarstranačko savjetovanje. Svim županijskim, gradskim, područnim i općinskim organizacijama HDZ-a, svim koordinacijama HDZ-a u inozemstvu te Mladeži i svim zajednicama naše stranke upućene su na raspravu Teze za izradu novog Statuta.

Teze za izradu novog statuta (privitak PDF)

Teme