Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 3. 2018.

Snažnija suradnja s Rumunjskom u turizmu, energetici i obrani

Premijer Plenković primio je posjet rumunjskog ministra vanjskih poslova Teodor-Viorela Meleşcanua

Predsjednik Vlade Plenković i ministar Meleşcanu konstatirali su pozitivne trendove u svim razinama bilateralnih odnosa, od politika Europske unije i suradnje u NATO-u, do bilateralne gospodarske suradnje, a trend tih odnosa potvrđuju posjeti hrvatskih i rumunjskih dužnosnika.

U tom kontekstu, ministar Meleşcanu predsjedniku Vlade uputio je poziv predsjednice Vlade Rumunjske Viorice Dăncile za posjet Bukureštu, koji je predsjednik Plenković sa zadovoljstvom prihvatio.

Dogovoreno je da će se u narednom razdoblju posebna pozornost posvetiti daljnjem intenziviranju suradnje u turizmu, energetici te pitanjima obrane i obrambene industrije.

Razgovaralo se i o predstojećem predsjedanju Rumunjske, Finske i Hrvatske Vijećem EU (2019.-2020.), pripremama i prioritetima predsjedanja te specifičnostima koje zemlje Dunavskog bazena mogu ponuditi Europi.

Izraženo je zadovoljstvo obostranim položajem nacionalnih manjina u dvije zemlje te naglašena predanost nastavku međusobne potpore nacionalnim manjinama u Hrvatskoj i Rumunjskoj.