Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 5. 2018.

Zahvaljujući državničkom djelovanju Tuđman je stvorio modernu Hrvatsku

U povodu 96. godišnjice rođenja dr. Franje Tuđmana predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković sudjelovao je u svečanoj akademiji na Medvedgradu u organizaciji Zajednice utemeljitelja HDZ-a

Prije toga premijer Plenković položio je vijence i zapalio svijeće na Tuđmanovu grobu na Mirogoju i na Oltaru domovine.

Na svečanoj akademiji Plenković je u svom govoru istaknuo da je prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman u vremenima tektonskih promjena na europskom kontinentu iskoristio priliku za stvaranje moderne, demokratske i neovisne Hrvatske.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo danas biti ovdje na Medvedgradu s brojnim članicama i članovima HDZ-a. Zahvaljujem našim utemeljiteljima na organizaciji ovoga prelijepog skupa, na kojem evociramo ključne trenutke Tuđmanove politike, odgovornosti, mudrosti, državničkog djelovanja te ostvarivanja svih temeljnih ciljeva koje je godinama sanjao i koje je uspio realizirati stvorivši modernu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku. Na tome smo mu trajno zahvalni", kazao je Plenković.

Dodao je da će HDZ nasljeđujući Tuđmanovu politiku ostati stožerna hrvatska stranka desnog centra i kao takva brana brojnim silnicama u Hrvatskoj.

Podsjetivši na Tuđmanovu politiku pomirbe i okupljanja svih dionika društva, istaknuo je da se Tuđmanov projekt mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pokazao kao najveći uspjeh Ujedinjenih naroda u Europi nakon 1945. godine.

Napomenuvši kako je Hrvatska stjecanjem neovisnosti, međunarodnom afirmacijom te članstvom u EU i NATO-u ostvarila sve svoje strateške ciljeve, istaknuo je ključna postignuća i ciljeve današnje HDZ-ove Vlade.

"Jačamo partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave. Osnažujemo sposobnosti Hrvatske vojske, i u proračunskom smislu i u smislu približavanju vojske hrvatskom narodu. Da odgovorno vodimo državne financije i pazimo na svaku proračunsku kunu pokazuje i proračunski suficit koji smo prošle godine ostvarili. Poreznom reformom uspjeli smo povećati prosječnu plaću hrvatskih ljudi, a cilj nam je novim mjerama nastaviti povećavati zaposlenost i smanjivati nezaposlenost", naveo je Plenković.

Pojasnivši kako su negativni prirodni priraštaj i demografski trendovi najveći izazov s kojim se Vlada suočava, naglasio je kako Vlada tom problemu pristupa na cjelovit način, budući da sam gospodarski rast ne rješava taj problem.

"Vlada je pomogla povećanjem rodiljnih i roditeljskih naknada, proširujemo dječji doplatak, subvencioniramo kredite mladim obiteljima za stan, gradimo i obnavljamo brojne dječje vrtića diljem Hrvatske. No, pored svih tih mjera, važno je da svi postanemo svjesni demografskih izazova, jer bez toga ćemo teško promijeniti trendove", poručio je Plenković.

Istaknuo je da je Vlada danas suočena s nizom gospodarskih pitanja koja su ostala neriješena iz doba hrvatske tranzicije.

"HDZ je generator razvoja Hrvatske i nastavit ćemo rješavati nagomilane probleme koji su na dnevnom redu. Moramo biti jedinstveni i jaki i pokazati političku hrabrost u donošenju odluka", zaključio je Plenković.