Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 5. 2018.

Ispitat ćemo sve nepravilnosti koje bi mogle zasjeniti najveći uspjeh Vlade

Odgovarajući na pitanje o najnovijim zbivanjima u vezi s Agrokorom, Plenković je najavio da će se dokraja rasvijetliti sva pitanja, pa ako nešto nije bilo dobro, tražit će odgovornost i ispraviti pogreške

Nakon svečane akademije koju je na Medvegradu organizirala Zajednica utemeljitelja HDZ-a u povodu 96. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković odgovarao je na aktualna politička pitanja okupljenih novinara.

Govoreći o najnovijim zbivanjima oko koncerna Agrokor i elektroničkoj prepisci potpredsjednice Vlade Martine Dalić, premijer Plenković najavio je da će rasvijetliti sva pitanja do kraja te ako nešto nije bilo dobro, tražit će odgovornost i ispraviti pogreške.

"HDZ je najsnažnija i najodgovornija stranka te sve što smo radili, radili smo u najboljoj namjeri. Pritom ne bismo smjeli gubiti iz vida činjenicu da je potpredsjednica Dalić svojim znanjem i angažmanom u Vladi izuzetno pomogla da se spriječi prelijevanje krize iz Agrokora na čitavo hrvatsko gospodarstvo te da dođemo do sadašnjega gospodarskog rasta i suficita u proračunu", istaknuo je Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li se za odgovornost o kojoj govori trebati čekati do 10. srpnja, do kada bi se trebala postići nagodba u Agrokoru, ili će reagirati i prije, odgovorio je: "Procijenit ćemo". A upitan o čemu to ovisi, rekao je: "O meni".

Podsjetio je da su u petak imali sastanak s koalicijskim partnerima na kojem su zaključili da im je najvažnija dobrobit hrvatske države, društva i gospodarstva. Pritom su partneri naglasili da je parlamentarna većina stabilna te da vlada i dalje normalno funkcionira. Kao drugi zaključak, sa sastanka koalicijskih partnera poručeno je da u idućim tjednima svi dionici procesa u Agrokoru moraju uložiti dodatne napore kako bi se do 10. srpnja postigla nagodba.

"Treći zaključak glasi da se temeljito ispitaju eventualne nepravilnosti u postupku i da mogući krivci odgovaraju. Prva i druga točka od strateškog su značaja. Treća znači da treba biti otklonjeno sve što bi moglo zasjeniti ovaj inače najveći strateški uspjeh naše Vlade, jer smo riješili izazov kakav nismo imali još od vremena Domovinskog rata i onih izazova s kojima se suočavao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman", kazao je Plenković.

Upitan pak o početku prikupljanja potpisa za dvije referendumske inicijative – o izmjeni izbornog sustava i otkazivanju Konvencije Vijeća Europe – rekao je da inicijativa o promjeni izbornog sustava zadire u one teme koje ne bi trebale biti predmet referenduma.

"Izborni sustav i izborno zakonodavstvo treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam ni za jednu zemlju u kojoj se izborni sustav definirao referendumom. A što se tiče inicijative o otkazivanju Konvencije, isticao sam i prije ratifikacije da se njena provedba, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s našim vrijednostima. Kao što i sami vidite, u Hrvatskoj se nije dogodilo ništa od onog čime su građane pokušavali zastrašiti", poručio je Plenković.