Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 5. 2018.

Parlamentarna većina je stabilna – nastavljamo raditi svoj posao

Nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a premijer Plenković najavio je da će novog ministra gospodarstva predložiti idućeg tjedna te će se o njemu glasovati do kraja tog tjedna

"Vlada nastavlja raditi svoj posao. Što se tiče Agrokora, glavni je cilj postizanje nagodbe do zakonskog roka 10. srpnja. Vjerujem da ćemo uspjeti. A rasvijetlit će se sve ovo drugo što se treba rasvjetljavati u procesu. Nama je u interesu da nema nikakvih sjena na tom inače izrazito pozitivnom, odvažnom i kvalitetnom pothvatu kojim smo spriječili stečajeve te gospodarsku i financijsku krizu, a očuvali radna mjesta", istaknuo je Plenković u izjavi medijima.

Na novinarsko pitanje o njegovoj poziciji unutar HDZ-a odgovorio je da je dosta dobra, da u stranci vladaju kohezija i jedinstvo.

"HDZ je najsnažniji onda kada to treba biti. Pritom je jasno da će u ovoj političko-interesnoj utakmici slijediti dodatni udari i na mene kako bi se spriječila nagodba. To je cilj jedne skupine zainteresiranih, a drugi je cilj politički – destabiliziranje Vlade", poručio je Plenković.

Na pitanje o tome osjeća li se odgovornim u tzv. aferi Hotmail, Plenković je odgovorio niječno, ističući da nijedan e-mail nije bio poslan njemu.

"Posve je normalno da moja savjetnica za pravna pitanja u tjednu kada se donosi Zakon o izvanrednoj upravi ima na svojem e-mailu zakonski nacrt kako bi o njemu dala mišljenje mjerodavna ministarstva", kazao je Plenković.

Pritom je naglasio da je Ustavni sud odbacio sve inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona o izvanrednoj upravi te da je u Bruxellesu odlučeno da taj zakon bude dio uredbe koja se odnosi na insolvencijske ili (pred)stečajne zakone u državama članicama EU-a i da time on postaje dio europske pravne stečevine.

"Na tim činjenicama treba graditi pozitivnu priču o Agrokoru, koja je, ponavljam, jedno od najvećih restrukturiranja u Europi, za što je potrebno imati određena znanja i ekspertizu, a takva vrsta znanja nije baš na klik u državnoj upravi", pojasnio je Plenković.