Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 6. 2018.

Smanjit ćemo PDV za najmanje jedan postotni bod – kao što smo i obećali

U intervjuu za Dnevnik HRT-a premijer Andrej Plenković govorio je o novim migrantskim rutama i zaštiti hrvatske granice, o nastavku porezne reforme, nagodbi u Agrokoru te o izbornom sustavu i referendumskoj inicijativi

Razgovor s predsjednikom Vlade i HDZ-a Plenkovićem vodila je novinarka Zrinka Grancarić.

Sve raspoložive snage spremne su štititi našu granicu od ilegalnih migracija

Podsjetivši na to da su na klauzuri EPP-a u Münchenu rezimirana postignuća u prve 4 godine mandata Europske komisije, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo susretom s kancelarkom Merkel s kojom je vodio razgovor o njezinom posjetu Hrvatskoj ili o još jednome njegovom posjetu Berlinu.

Naglasio je da je za Hrvatsku ključan dogovor na razini EU-a o boljoj kontroli vanjskih granica i pomoći onima koji su na prvoj liniji dodira s ilegalnim migracijama.

"Hrvatska participira s te strane kako pomoći Bugarskoj i Grčkoj, istodobno pripremajući se za ulazak Schengen – što je naš sljedeći strateški cilj. Želimo da hrvatska policija kontrolira hrvatsku granicu, a kroz dvije godine i vanjsku granicu schengenskog prostora. Sve hrvatske raspoložive snage spremne su štititi našu granicu i sprječavati krijumčare da kreću novim rutama ilegalne migracije", rekao je.

Odgovoran rad i reforme, a ne populizam i lažne nade

Govoreći o ozračju pesimizma u državi, Plenković je rekao da je njegova zadaća da Vlada provodi reforme i da bude odgovorna za upravljanje Hrvatskom. Dodao je da se samo odgovornim radom i reformama na zdravim temeljima, bez demagogije, populizma i lažnih nada može ponuditi bolju perspektivu.

"Prošla godina je pokazala da smo više zaradili nego potrošili. Imamo kontinuirani gospodarski rast, smanjivanje javnog duga brže nego u drugim zemljama, radimo na tome da se poveća zaposlenost. Povećali smo kvote za strane radnike i izašli ususret poslodavcima u turističkom sektoru, s obzirom na najave da ćemo imati novu rekordnu sezonu. Trebamo se malo više fokusirati na pozitivna postignuća, a malo manje na negativna", poručio je.

Bolji kreditni rejting donosi nam velike uštede

Napomenuvši kako je Hrvatska u mandatu ove Vlade imala poboljšanje kreditnog rejtinga od sve tri svjetske rejting agencije, Plenković je naglasio kako je cilj doseći investicijski kreditni rejting za Hrvatsku.

"Refinanciranjem duga u cestarskom sektoru uštedjeli smo 50 milijuna eura godišnje. S ovom obveznicom koju je izdalo Ministarstvo financija štedimo 180 milijuna kuna godišnje. To nije zaduženje, nego refinanciranje starog duga po bitno povoljnijim uvjetima. A to pokazuje i povjerenje investitora u Hrvatsku", naveo je.

Smanjit ćemo PDV – kao što smo i obećali

Podsjetivši da je porezna reforma velikom broju ljudi povećala plaće, što je dovelo do veće potrošnje, određenog optimizma pa i gospodarskog rasta, Plenković je najavio da slijedi druga faza porezne reforme.

"Obećali smo smanjiti PDV i to ćemo učiniti. Bit ćemo prava Vlada koja smanjuje stopu PDV-a za najmanje jedan postotni bod, i na taj način želimo pomoći rasterećenju građana i poduzetnika", poručio je.

Nagodba u Agrokoru će se postići

Poručivši kako će se nagodba u koncernu Agrokor sigurno postići, Plenković je ocijenio kako možemo govoriti o velikom uspjehu s obzirom na krizu koja je prijetila i stečaj koji bi se dogodio da Vlada nije reagirala zakonom.

"Meni je najvažnije da ta kompanija ima svoju ekonomsku budućnosti i da hrvatske kompanije koje rade s Agrokorom imaju također svoju budućnost", kazao je.

S interesom pratimo sugestije predsjednice Republike

Plenković je naglasio kako je za sve teme, osobito kada je riječ o demografskim pitanjima, otvoren za sugestije. Dodao je da će s interesom pratiti sugestije predsjednice, i vidjeti koliko su one kompatibilne aktivnostima koje Vlada radi.

"A što se tiče demografije, poduzeli smo velik broj mjera, od porezne reforme, subvencioniranja stambenih kredita, dvosmjenskog rada vrtića, pronatalitetnog dodatka, rodiljnih i roditeljskih naknada", podsjetio je.

Ne smijemo ostaviti prostor za smanjenje prava hrvatskih manjina u susjedstvu

Govoreći o referendumskoj inicijativi za promjenu izbornog sustava, Plenković je ocijenio kako izborni sustav nije tema o kojoj se treba odlučivati na referendumu. Podsjetio je kako je 30. svibnja 1990, nakon višestranačkih izbora, tadašnji trodomni sabor imao 356 zastupnika, a nakon toga smo imali dvodomni sabor – sa županijskim i zastupničkim domom, koji je imao u nekim varijantama 205 zastupnika, a u nekima 197.

"Zadnjih 15-ak godina, Hrvatski sabor varira od 151 do 153 zastupnika. Za veličinu Hrvatske, koja ima 4 milijuna stanovnika, to nije puno. Pogledajte situaciju u Sloveniji gdje je izborni prag od 4% - 9 stranaka prelazi izborni prag. Imaju neupravljivu situaciju. Moramo imati institucije kojima se može upravljati - funkcionalno, demokratski i legitimno", pojasnio je.

Što se tiče zadiranja u prava manjina, Plenković je naglasio kako je to promašeno i korak nazad u onome što je Hrvatska kao demokratska zemlja do sada pokazala prema pravima manjina.

"To nam smanjuje manevarski prostor za zalaganje za jednaka prava hrvatskih manjina u susjednim zemljama", rekao je.

Populisti žele dovesti Hrvatsku do talijanskog scenarija

Plenković je istaknuo da je još na početku svog mandata rekao da će ove četiri godine biti politička utakmica između stranaka matice, gdje je HDZ najveća i najodgovornija stranka, i populističkih stranaka koje su prosvjednoga karaktera.

"Kod ovog referenduma jasno je koje su to stranke. Osim udruge gospođe Markić, tu vam je MOST, gospodin Hasanbegović, a možete staviti znak jednakosti i sa Živim zidom. To je ekipa koja želi neki drugi sustav, fragmentiranu političku scenu, koja bi Hrvatsku, bez ikakve dileme, dovela do talijanskog scenarija, a vidjet ćemo koliko će dugo biti funkcionalna talijanska vlada", upozorio je.