Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 6. 2018.

Rado ćemo prihvatiti predsjedničine prijedloge ako su financijski realni

Odgovarajući na pitanja novinara nakon obilježavanja Dana poduzetnika, premijer Plenković otkrio je da je Vlada danas primila prijedlog demografskih mjera koje je jučer predstavila predsjednica Republike

U svom obraćanju medijima nakon konferencije predsjednik Vlade Plenković ocijenio je ovakve susrete dobrom prigodom da se iz prve ruke čuje što Vlada još može učiniti za dobrobit hrvatskih poslodavaca, za nova radna mjesta, investicije i u konačnici podizanje standarda i kvalitetniji život hrvatskih građana.

„Ovakvi su sastanci ohrabrujući, naročito kada vidimo inovativne ideje naših gimnazijalaca i srednjoškolaca, koji u ranoj dobi prateći trendove tehnološke evolucije, a i revolucije, nude rješenja koja će zasigurno netko od ovih hrvatskih poslodavaca uzeti i u moguće razmatranje kao konkretne ideje i proizvode. Drago mi je da smo bili tu“, kazao je Plenković.

Odgovarajući na upit o prijedlozima demografskih mjera koje je jučer predstavila predsjednica Republike, Plenković je potvrdio da su oni danas prispjeli u Vladu.

“Pogledat ćemo ih, nisam se još stigao tome detaljnije posvetiti, a rado ćemo neke od njezinih prijedloga i usvojiti pod uvjetom da su financijski realni. Siguran sam da se pojedine mjere mogu prihvatiti – ako o njima već nismo raspravljali na Vijeću za demografsku revitalizaciju. Prihvatit ćemo ono što budemo mogli”, poručio je Plenković.

Plenković je napomenuo da demografija nije problem samo Hrvatske, nego i svih sličnih država, podsjetivši na to da se prije pet godina za Hrvate otvorilo tržište rada EU-a.

“To su normalni trendovi dijela populacije koja se kreće u Europskoj uniji. To se događalo i Češkoj i Poljskoj”, kazao je.

Govoreći o kritikama predsjednice na rad Vlade, Plenković je podsjetio na to da Vlada ima iza sebe niz dobrih poteza, od poreznog rasterećenja i stvaranja boljega poslovnog okvira preko rasta BDP-a i veće zaposlenosti do sprečavanja totalne gospodarske katastrofe zahvaljujući Zakonu o izvanrednoj upravi.

“No tko hoće iznositi svoje mišljenje – može. Živimo u demokratskom društvu u kojem svatko ima pravo pokušati pridonijeti svojim stavom, pa i predsjednica. Ali, tisuću posto sam uvjeren da Vlada vodi zemlju u pravom smjeru i da ono što radimo gura hrvatsko društvo naprijed, u srce europskog projekta, prema većim plaćama i kvalitetnijem životu hrvatskih ljudi”, istaknuo je.

Na primjedbu da je predsjednica ponovila teze Davora Ive Stiera s Općeg sabora HDZ-a, Plenković je odgovorio da je to “neka njihova retorika”.

“Mnogi efekti Vladina rada već se vide, a neki će tek doći. Nađite mi Vladu koja je imala problem kao što je bio Agrokor, pa se cunami ipak nije dogodio”, zaključio je Plenković.