Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 27. 6. 2018.

Pet godina članstva u Uniji poticaj su za još dinamičniji razvoj Hrvatske

Premijer Plenković u Europskom parlamentu sudjeluje na konferenciji »Success Story of Croatia«, koju je u povodu 5. obljetnice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji organizirala eurozastupnica Dubravka Šuica

Uz predsjednika Vlade i HDZ-a Plenkovića, na konferenciji su sudjelovali ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke Manfred Weber te predsjednica asocijacije Žene EPP-a i bivša zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack.

"Članstvo u EU je prilika koju moramo u potpunosti iskoristiti. Konkretni europski projekti, kao što je Pelješki most, najbolji su pokazatelj koristi EU-a za naše građane", istaknuo je Plenković u svom govoru.

Naglasio je da je Hrvatska zbog rata i velikosrpske agresije imala znatno teži put prema Europskoj uniji od ostalih tranzicijskih zemalja. Pohvalio je konsenzus koji je o europskim integracijama cijelo vrijeme bio na djelu u Hrvatskoj i ponovio da će se boriti protiv populizma, a za mainstream.

Vjerujem u europski projekt

"Vjerujem u europski projekt. Dosadašnji rezultati potiču nas za daljnje strateške ciljeve kao što su ulazak u Schengen i eurozonu te pružanje pomoći hrvatskom susjedstvu na EU putu. Nećemo pasti u klopku da preuzmemo retoriku onih stranaka koje su na krajnjim polovima političkog spektra. To stalno govorim i borim se protiv populizma, demagogije i destrukcije, a za mainstream i odgovornu politiku", kazao je Plenković.

Napomenuo je i kako činjenica da su ovdje čelnici Europskog parlamenta i Europske pučke stranke je još jedna poruka uvažavanja i priznanja Hrvatskoj.

Ispunjenje sna dr. Franje Tuđmana

Dubravka Šuica, koja je u svojstvu domaćina otvorila konferenciju, izdvojila je da od pristupanja Uniji pa do danas Hrvatska pokazuje da je ravnopravna i snažna članica koja u svakoj prilici zastupa i brani temeljne vrijednosti EU-a, ali i naše nacionalne interese.

"Danas, kad je Hrvatska ponosna članica Unije i kad predstavlja uzor za zemlje kandidatkinje u pretpristupnim pregovorima, mogu reći da je naše članstvo jedno od najvećih postignuća neovisne Hrvatske, kao i ispunjenje sna prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana", rekla je Šuica.

Most će napokon spojiti i hrvatski i europski teritorij

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je kazao da je članstvo Hrvatske dobro i za nju i za EU te naglasio da hrvatski BDP u zadnje tri godine raste iznad europskog prosjeka.

"Projekt Pelješkog mosta, kako reče i predsjednik Plenković, vrlo je konkretan primjer benefita koji donosi Europska unija. Most će uz financijsku potporu EU-a nakon skoro 3 desetljeća napokon spojiti i hrvatski i europski teritori", rekao je.

Pack je pak naglasila da je članstvo u Europskoj uniji „najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi“. Također je upozorila na populizam posvuda u Europi, koji za sve negativno optužuje Uniju. Apelirala je da se više ističu pozitivne strane EU-a te dodala da Hrvatska u Plenkoviću ima dobrog premijera, proeuropski orijentiranog.

Želimo da Hrvatska što prije uđe u Schengen

Predsjednik EPP-a Joseph Daul je govorio o zaslugama EPP-a za primanje Hrvatske u EU. Poželio je da Hrvatska uđe u Schengen tijekom svog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2020. godine.

"EPP podržava europsku budućnost jugoistočne Europe sve dok se te zemlje zauzimaju za vladavinu prava, neovisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije. Hrvatska ima ključnu ulogu za stabilnost regije!

Spomenuo je i pobjedu Vatrenih protiv Argentine i poželio Hrvatskoj da osvoji svjetsko nogometno prvenstvo.

Weber je napomenuo da Hrvatska donosi svježe ideje u EU i zauzima se za zajedničku europsku budućnost, istaknuvši i doprinos Hrvatske Uniji kao važan podsjetnik privlačnosti europskog projekta kao projekta mira.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je također sudjelovala na konferenciji, rekla je da Hrvatska sada nastoji ući u prostor svih europskih politika, prije svega u Schengen, a onda i u eurozonu. Od međunarodnih organizacija, ostalo joj je još samo ući u članstvo OECD-a.

Na konferenciji je prikazan i kratki film o hrvatskom putu u EU i proslavi ulaska polovinom 2013. godine, a na njenom početku hrvatsku i europsku himnu otpjevala je Mia Negovetić, dok je nekoliko pjesama izvela klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ - koja je pjevala i na službenoj ceremoniji pristupa Hrvatske Europskoj uniji 2013. u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Nakon konferencije, predsjednik Plenković bio je na prijamu u povodu proslave Dana državnosti, Dana Oružanih snaga te obilježavanja 5. obljetnice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (Hotel „Sofitel Brussels Europe“).

Na novinarsko pitanje o tome što će biti njegova glavna poruka u povodu pete obljetnice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji predsjednik Vlade Plenković odgovorio je da je današnji dan, uoči sjednice Europskog vijeća, prigoda da se pošalje poruka o dosadašnjim postignućima Hrvatske kao članice Europske unije.

"Drago mi je da sam iz različitih institucionalnih gledišta uspio vidjeti ove prve godine članstva Hrvatske u Europskoj uniji", rekao je Plenković.

Naveo je da je to poticaj za daljnji razvoj zemlje, prije svega za gospodarski razvoj, za korištenje svih politika i proračunskih sredstava koja nam stoje na raspolaganju, ali isto tako za učvršćenje osjećaja pripadnosti i odgovornosti u europskom projektu, koji posljednjih godina odolijeva brojnim sigurnosnim, financijskim i gospodarskim izazovima.

"To što će ovamo doći ključni čelnici Europskog parlamenta i političkih stranaka još je jedna poruka uvažavanja i priznanja rada svih naših političkih predstavnika, ali i stručnjaka koji rade u ovdašnjim institucijama", istaknuo je Plenković.