Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Varaždin | 4. 7. 2018.

Ovaj smjer HDZ-a ima potporu na sjeveru Hrvatske, pokazuju rezultati

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Varaždinske Toplice, gdje se sastao s proširenim sastavom Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije

Uz predsjednika Plenkovića, na skupu su govorili predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i Gradskog odbora HDZ-a Damir Habijan te saborski zastupnik Josip Križanić.

Plenković je naglasio kako je svaki susret s članovima dobra prigoda za razgovor o smjeru aktivnosti i vodstva HDZ-a i Vlade, reformama koje slijede tijekom jeseni i o dinamici rada u Hrvatskom saboru.

"Svakako, trebamo i pohvaliti rezultate HDZ-a na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji. Naša stranka ima 11 od 28 gradonačelnika i općinskih načelnika u Varaždinskoj županiji, te još četiri koje HDZ podržava. Imamo i najveći ukupni broj vijećnika u lokalnim jedinicama - njih 33 posto", poručio je Plenković.

Dodao je kako je to poticaj, ali i potvrda da ovaj smjer HDZ-a ima potporu na sjeveru Hrvatske.

"Uvjeren sam da će naši članovi ovdje pridonositi još boljim rezultatima u izazovima koji su pred nama", kazao je Plenković.

Istaknuo je kako se na sastanku sa županima te predstavnicima gradova i općina u Varaždinu raspravljalo o više važnih tema za život u Hrvatskoj - o ravnomjernome regionalnom razvoju, boljem korištenju EU sredstava, mreži županijskih cesta, decentralizaciji te spajanju državne uprave sa županijskom.

"Za našu Vladu svi su dijelovi Hrvatske jednako važni. Pomagat ćemo i dalje razvoj sjevera Hrvatske kao jednog od povijesnih, gospodarskih i kulturnih središta naše zemlje. Donedavno HDZ nije bio u poziciji nositi odgovornost za Hrvatsku, ali sada se vidi veliki iskorak i poboljšanje. Iza nas je godina pozitivnih makroekonomskih trendova, proračunskog suficita, rasta proizvodnje i plaća, a smanjenja duga, povećanja stope zaposlenosti", poručio je Plenković.

Izdvojio je i Agrokor, Vladin veliki uspjeh u očuvanju gospodarske stabilnosti, u kojem je za nagodbu glasovalo više od 80 posto vjerovnika.

"Uspjeli smo zahvaljujući političkoj volji, znanju i odvažnosti, pa i spremnosti za rizik HDZ-ove Vlade. Mnogi to nisu prepoznali. Uvijek nas jedni te isti akteri napadaju, a ne nude nikakva rješenja. Slijede daljnji rast hrvatskog gospodarstva, nova radna mjesta, nova porezna rasterećenja i građana i poduzetnika te još bolja, povijesna turistička sezona", rekao je Plenković.

Podsjetio je da su u prvih godinu i pol mandata donijeti zakoni za zaštitu domaćih poljoprivrednika i nova strategija nacionalne sigurnosti, a da će kao spomenik hrvatskog članstva u Europskoj uniji ostati Pelješki most. Kao strateške vanjskopolitičke ciljeve istaknuo je ulazak u Schengen i eurozonu.

Anđelko Stričak naglasio je da nijedna dosadašnja Vlada nije toliko brinula o sjeveru Hrvatske kao ova predsjednika Plenkovića:

"Varaždinska županija danas je veliko gradilište. Primjerice, realizira se projekt Aglomeracije Varaždin u vrijednosti od 856 milijuna kuna; Hrvatske ceste u održavanje, izgradnju i projektiranje ulažu 51 milijun kuna; u izgradnju dnevne bolnice objedinjenoga hitnog prijema u Varaždinu i objekt palijativne skrbi u Novom Marofu investira se oko 375 milijuna kuna, a za EU projekte u obrazovanju 94 milijuna kuna", kazao je Stričak.

Teme