Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Sinj | 5. 8. 2018.

Oluja je okončala proces okupacije hrvatskog teritorija

Komentirajući izjavu srpskog predsjednika Vučića, premijer Plenković podsjetio je na to da se rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne na teritoriju Srbije

"Sjajan dan! Bilo je vrlo dostojanstveno i lijepo danas u Kninu na 23. obljetnici Oluje", rekao je Plenković u izjavi medijima, dodavši kako je poseban događaj sudjelovanje izraelskog zrakoplovstva u proslavi.

Hrvatsko-izraelsko partnerstvo

Ocijenio je to snažnim signalom partnerstva između Hrvatske i Izraela. "Naša odluka o nabavi višenamjenskih borbenih zrakoplova je bitno digla naše bilateralne odnose na višu razinu i drago mi je da je moj posjet Izraelu u siječnju 2017. rezultirao ovako dinamičnom suradnjom".

Rat se vodio na teritoriju Hrvatske, a ne na teritoriju Srbije

Komentirajući izjavu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića podsjetio je na to da  je već danas u Kninu rekao da Hrvatska želi politiku pomirbe, politiku suradnje, dobrosusjedsku politiku. "Da bismo to mogli bitno je da se suočimo s prošlošću, poručio je predsjednik Vlade, rekavši da je bitno utvrditi istinu.

"A mi jako dobro znamo da se, nažalost, rat vodio na teritoriju Hrvatske, a ne na teritoriju Srbije", naglasio je Plenković i podsjetio kako je Miloševićev velikosrpski režim izvršio agresiju na hrvatski teritorij.

"Oluja je", istaknuo je, "taj proces okupacije hrvatskih teritorija okončala.

,,Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja došla je 1998. i zaokružila našu teritorijalnu cjelovitost, a što se izjave tiče i usporedbi koje se odnose na holokaust - što je previše, previše je", poručio je Plenković.