Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Knin | 4. 8. 2018.

Odajemo poštovanje braniteljima koji su dali najviše za Hrvatsku

Premijer Andrej Plenković večeras je u Kninu dao intervju za središnji Dnevnik HTV-a u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Veliko poštovanje prema braniteljima

U razgovoru s HTV-ovim novinarom Petrom Vlahovom predsjednik Vade i HDZ-a Plenković istaknuo je da dolazak u Knin za njega znači veliko poštovanje hrvatskim braniteljima, prisjećanje na 1995. godinu, ključnu za oslobađanje okupiranih područja Hrvatske.

"To je označilo kraj rata, kraj brojnih patnji, kraj stradanja, kraj jednog ekonomskog nazadovanja Hrvatske koje je trajalo praktički pet godina. I stoga svi mi danas, i svih ovih godina ranije, a i u budućnosti uvijek nastojimo odati počast onima koji su dali najviše za Hrvatsku. Prije svega taj jedan osjećaj dubokoga poštovanja i zadovoljstva što smo ovdje u Kninu", poručio je.

Odličja generalima Markaču i Gotovini

Osvrnuo se u na odličja koja će večeras dobiti generali Markač i Gotovina. Kazao je da je to potvrda i priznanje još jednoj briljantno vođenoj oslobodilačkoj akciji.

"Vojno-redarstvena operacija Oluja je najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti, tu nema nikakve dileme - u samo četiri dana osloboditi tada praktički tri četvrtine okupiranoga područja Hrvatske. Uloga i generala Gotovine i generala Markača bila je osobito važna. Nama svima je naravno posebno drago da su oni presudama Haškog suda oslobođeni. Na taj način dobili su i zadovoljštinu. To su časni ljudi, profesionalci, dali su u tom trenutku sve svoje iskustvo, vodili ljude i pomogli da Hrvatska danas bude slobodna", kazao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo što će generalima Gotovini i Markaču večeras biti dodijeljeno to najveće hrvatsko odličje.

Snažno partnerstvo s Izraelom i SAD-om

Plenković je naglasio da je ambicija Vlade otpočetka bila da se riješi dugo odgađano pitanje nabave višenamjenskih bojnih zrakoplova.

"Stručni odabir pao je na Izrael i mislim da je to odlična odluka koja jača sigurnost Hrvatske i hrvatskog neba, snaži nas u okviru NATO-a i EU. Ti su zrakoplovi od 2020. u Hrvatskoj, a činjenica da smo već sada dogovorili da oni prelete iznad Knina na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, jedna je velika poruka", istaknuo je.

Dobrosusjedstvo, mir i istina

Na pitanje o odnosima sa Srbijom, kazao je da je Hrvatska u zadnje dvije godine poslala brojne poruke u kojima želi suradnju, dobrosusjedstvo i mir. "Ali, isto tako, želimo i istinu", nastavio je.

"Za sve nas je nedvojbeno da je agresiju na Hrvatsku izvršio Miloševićev velikosrpski režim. Toliko ljudi je umrlo i bilo ranjeno i ogromne su ratne štete. Sve se to zbivalo na teritoriju Republike Hrvatske. Mi, kao Vlada, želimo da se srpska nacionalna manjina osjeća dobro u Hrvatskoj, da se štite njena prava i da je maksimalno integrirana u društvo. Mi šaljemo poruku istine, suradnje i mira", rekao je Plenković.

Rasterećenje građana i poduzetnika

Naglasio je da nastavak porezne reforme ima za cilj rasteretiti i građane i poduzetnike, a kada se sve to zbroji bit će 2,7 milijardi kuna rasterećenja.

"Sve što radimo radimo za hrvatski narod. Radimo to svake minute svakog dana mandata ove Vlade. Vjerujemo u sve reforme koje poduzimamo i sve zakone koje donosimo. Kriza u Agrokoru prošla je pored hrvatskog gospodarstva i zaposlenih u Hrvatskoj. Dapače, zaposlenost je veća, a turistička sezona izvrsna. Naša je ambicija i ove godine imati suficit, a najvažnije je da onima koji su u Hrvatskoj s najmanjim primanjima omogućimo da imaju više sredstava za život", zaključio je Plenković.