Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 5. 8. 2018.

HDZ-ov rejting u porastu, raste i potpora Vladi

Prema redovitom istraživanju CRO Demoskop HDZ u kolovozu bilježi potporu od 26 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 18 posto

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provodi se početkom mjeseca na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski), uz standardnu grešku uzorka: ±2,7% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativan izborni pobjednik.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka nalazi se HDZ s izborom od 26 posto ispitanika (prema 25 posto iz srpnja). SDP je drugi i bilježi potporu od 18 posto (prema 18,7 posto iz srpnja), a slijede Živi zid s izborom od 13,2 posto (prema 13,4 posto iz srpnja) i MOST sa 7,5 posto (prema 7,3 posto iz srpnja) te ostale stranke. Neodlučnih birača je 12,7 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 20,8 posto odabira, slijedi "Nitko" (nijedan političar) s 20,1 posto odabira ispitanika, a treći je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 8,5  posto.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 25,7 posto, drugo mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić s 14,7 posto, a treće mjesto dijele "svi političari" s izborom od 11,4 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 19,9 posto građana (prošli mjesec 17 posto), dok ih 69,4 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prošli mjesec 70,4 posto). Kakav je smjer zemlje, ne zna 10,7 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade iznosi 34,2 posto (prošli mjesec 30,5 posto), dok Vladine politike ne podupire 49,1 posto ispitanika (prošli mjesec 54,3 posto).

Najvažnija tema u posljednjih mjesec dana je srebro na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Rusiji i veličanstven doček nogometaša i to za 77,2 posto hrvatskih građana. U ovomjesečnom je mjerenju još samo jedna tema zabilježila izraženiju učestalost izbora, a to je smrt Olivera Dragojevića što je najvažniji događaj mjeseca za 8,1 posto građana. Nagodba vjerovnika u slučaju Agrokor je na trećem mjestu sa 3 posto izbora, dok je prijedlog poreznih promjena izbor za 1,6 posto građana.

Teme