Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pazin | 13. 9. 2018.

Šaljemo poruku podrške i partnerstva Vlade s Pazinom i Istrom

U povodu sjednice Vlade koja će se održati u Puli predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Pazina

Jutros se u Pazinu sastao sa županom Istarske županije Valterom Flegom, gradonačelnikom Pazina Renatom Krulčićem te predsjednikom Gradskog vijeća Grada Pazina Davorom Slokovićem, a potom je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što se na današnji povijesni dan za Istru i Hrvatsku, nalazi upravo u Pazinu, gradu koji je važan za povijest, kulturu, obrazovanje i identitet Istre i Hrvatske.

U osvrtu na povijest Istre, podsjetio je da je 13. rujna 1943. godine objavljen proglas Narodnooslobodilačkog odbora za Istru kojim se Istra priključuje matici zemlji.

"Time je označen kraj okupatorske, fašističke talijanske vlasti na području Istre te početak njezine budućnosti u okviru hrvatske matice. Učinjeno je to voljom i borbom Hrvata, Slovenaca i Talijana Istre koji su se s jasnim antifašističkim tradicijama, snažno i dragovoljno suprotstavili fašizmu i okupaciji", kazao je premijer.

Pazinske odluke – temelj moderne Istre

Dodao je da rujanske Pazinske odluke predstavljaju kulminaciju težnje Istrana za slobodom i temelj su moderne Istre. Također je istaknuo i veliki doprinos Istrana u Domovinskom ratu.

"Dvjema rujanskim odlukama postavljeni su temelji moderne Istre kakvu znamo - Istre koja je bila jednako hrabra, odlučna i angažirana i u Domovinskom ratu. Posebno naglašavam veliki doprinos 119. pulske i 154. pazinske brigade. Istrani su se odazvali kada je Hrvatskoj bilo najteže i kada je trebalo vojno-redarstvenim operacijama, posebice Olujom, osloboditi okupirana područja u Domovinskom ratu."

Ravnopravnost nacionalnih manjina izrazito je bitna

U svom se govoru predsjednik Vlade dotaknuo i pitanja nacionalnih manjina, naglasivši kako je Istarska županija dom za sedam od deset Talijana koji žive u Hrvatskoj i uživaju sva prava jednako kao i drugi hrvatski građani.

"Ta poruka ravnopravnosti nacionalnih manjina izrazito je bitna. U Hrvatskoj se moraju svi dobro osjećati, bez obzira koje su nacionalnosti. To je politika ove Vlade, to je politika svih nas koji želimo moderno i ravnopravno društvo u kojem svi imaju jednake šanse. Zadaća je hrvatskoga naroda da sve manjine u Hrvatskoj imaju zajamčena prava", poručio je Plenković.

Istarsko gospodarstvo na vrhu ljestvice

Govoreći o gospodarstvu i razvijenosti, istaknuo je da Istra već godinama pokazuje kako se zna nositi s brojnim izazovima i održava visok indeks gospodarske snage, što je svrstava na sam vrh ljestvice, odmah iza Grada Zagreba.

"Prepoznatljivi ste u okviru šire hrvatske turističke ponude i time doprinosite rastu i konkurentnosti hrvatskog turizma i gospodarstva. Kao županija jedna ste od najposjećenijih hrvatskih regija. Rezultati su i ove godine pokazali da do sredine rujna imate rast od 4% u odnosu na prošlu godinu, a sam Pazin ima porast od 7%", kazao je premijer te dodao:

"Posebno želim naglasiti da je ova Vlada dala silan naglasak na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske. Uspostavili smo sustavan dijalog sa svim našim županima, s Udrugom gradova i Udrugom općina. Mislim da su teme, prioriteti i projekti razvojnog karaktera postali nekakav prirodni refleks članova i članica Vlade i svih čelnika lokalne i područne samouprave."

Važno nam je da Istrani znaju što Vlada radi

Nastavio je da su projekti koji se tiču prometne razvijenosti, godinama neriješenih pitanja državne imovine, pitanja poljoprivrede, ulaganja u energetsku učinkovitost, rješavanja pitanja regionalnog razvoja, školstva i zdravstva, teme kojima se ova Vlada sustavno bavi i o kojima će biti riječi i na današnjoj sjednici Vlade u Puli.

"Time želimo poslati poruku da nam je važno da svi naši ljudi u Istri razumiju što hrvatska Vlada želi i radi." Pritom je podsjetio da će poslijepodnevna sjednica Vlade biti prva koja je održana u Puli, a treća u Istri. Također je dodao da se Hrvatska vojska vraća u Pulu, gdje će se urediti središte za besposadne zrakoplovne sustave, da su riješeni problemi financiranja pulske bolnice te da se u Pazin vraća sud.

Brodogradnja na zdravim temeljima i tržišnim načelima

Predsjednik Vlade govorio je i o brodogradilištima te najavio posjet Uljaniku.

"Danas ćemo posjetiti i Uljanik, koji je najkrupniji gospodarski problem Istre i jedan od krupnih gospodarskih izazova kojima se bavi hrvatska Vlada. Zajednički ćemo tražiti rješenje za održivost hrvatske brodogradnje na zdravim temeljima i tržišnim načelima. Prvih pet godina članstva u EU je iza nas, sada smo u jednoj drugoj fazi i sve se mora raditi na zakonit način, u skladu s hrvatskim i europskim propisima."

"Dobra volja i želja da se osiguraju radna mjesta i nastavi proizvodnja su tu. Da to nije tako Vlada ne bi u siječnju dala jamstvo za sanaciju od 716 milijuna kuna, kao ni jamstva koja smo dali putem HPB-a za plaće koje su isplaćene za srpanj i koje će danas biti isplaćene za kolovoz", najavio je premijer.

Svoje je obraćanje zaključio željom da današnja sjednica Gradskog vijeća u Pazinu bude upamćena kao poruka podrške i partnerstva Vlade s Gradom Pazinom i Istarskom županijom.