Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 10. 2018.

HDZ uvjerljivo vodeća stranka, raste mu prednost pred drugim strankama

Prema istraživanju CRO Demoskop HDZ u listopadu ima potporu od 27,5 posto, dok SDP-ov rejting iznosi 17,7 posto. Na ljestvici pozitivnog doživljaja premijer Plenković bilježi porast rejtinga za dva postotna boda

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provodi se početkom mjeseca na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski), uz standardnu grešku uzorka: ±2,7% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi i ovaj mjesec bio relativan izborni pobjednik.

Prema istraživanju CRO Demoskop u listopadu na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka nalazi se HDZ s izborom od 27,5 posto ispitanika (prema 27,2 posto iz rujna). SDP je drugi i bilježi potporu od 17,7 posto (prema 18,1 posto iz rujna), a slijede Živi zid s izborom od 12,4 posto (prema 12,7 posto iz rujna) i MOST sa 6 posto (prema 6,8 posto iz rujna) te ostale stranke. Neodlučnih birača je 13,1 posto.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 25,2 posto odabira, slijedi "Nitko" (nijedan političar) s 20 posto odabira ispitanika, a treći je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 9,7 posto (prošli mjesec 7,7 posto).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 25,4 posto, drugo mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić s 14,4 posto, a treće mjesto dijele "svi političari" s izborom od 12,9 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 19,8 posto građana (prošli mjesec 19,6 posto), dok ih 72,4 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru (prošli mjesec 73 posto). Kakav je smjer zemlje, ne zna 7,8 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade je u porastu i iznosi 31,6 posto (prošli mjesec 30,5 posto), dok Vladine politike ne podupire 54,7 posto ispitanika (prošli mjesec 58,3 posto).

Najvažnija tema u posljednjih mjesec dana su problemi u dva brodogradilišta (Uljanik i 3. maj) i to za 26,6 posto hrvatskih građana. Događaji vezani uz aferu lažnih SMS poruka u ovomjesečnom su mjerenju na drugom mjestu s izborom od 20,8 posto. Izbor Luke Modrića za najboljeg nogometaša svijeta u izboru FIFA-e je na trećem mjestu s 16,3 posto. Slijede rasprava o mirovinskoj reformi s izborom od 12,7 posto) te događanja oko Agrokora s 5 posto.

Teme